Ungdomarna ska ta Mjällby tillbaka

Efter fem säsonger i allsvenskan åkte i höstas Mjällby AIF ur högsta serien och får nu börja om i superettan.

Hela 14 spelare har lämnat laget sedan dess och klubben satsar nu på sina ungdomar, men de har också tappat en del.

– Det är synd att tappa så många, speciellt de spelarna som man har fostrat själv, säger klubbens tränare Anders Linderoth.

Mjällby hade en tung fjolårssäsong där man slutade näst sist i allsvenskan och kapitlet i Sveriges högsta serie var över för den gången.

Nu hoppas klubben att ungdomarna ska ta över.

– Vi har många ungdomar bakom som får ta tag i det, det gäller ju att bygga upp ett nytt lag nu för att komma tillbaka till allsvenskan igen, säger klubbens tränare Anders Linderoth till Sportbladet.

Blomqvist tungt tapp

Mjällby har förlorat mängder med spelare sedan degraderingen och det svider extra mycket att tappa Andreas Blomqvist.

– Det är synd att tappa så många, speciellt de spelarna som man har fostrat själv. Andreas Blomqvist är det tyngsta tappet, han hade vi gärna behållit även om det kanske är en spelare som tillhör en högre serie.

Många lag som åkt ur allsvenskan har genom åren haft svårt att sedan lyckas i superettan.

Något som Linderoth är väl medveten om.

– Jag tror inte att man ska säga direkt att vi ska tillbaka till allsvenskan för det finns för lite för många skräckexempel på de som har jagat en plats och sedan hamnat en division lägre i stället som Landskrona, Öster, Trelleborg.

Vad blir största skillnaden serierna emellan?

– Största skillnaden är att det är lättare att spela i allsvenskan för det är många fler spelande lag där, i superettan satsar fler på att spela på långbollar och parkera bussen. Speciellt på Strandvallen kommer nog många att vara väldigt försiktiga.

"Chippen" aldrig aktuell

Under onsdagen berättade Mjällbysonen Christian "Chippen" Wilhelmsson att han avslutar sin fotbollskarriär.

Men "Chippen" som spelade andra halvan av förra årets säsong med Mjällby var aldrig aktuell för en fortsättning i klubben.

– Det har aldrig varit någon diskussion mellan "Chippen" och Mjällby sedan säsongen tog slut i höstas. Så vi har inte räknat med honom. Jag tror att han gjorde rätt val med att sluta nu och han har gjort väldigt mycket bra och det är så han ska kommas ihåg.

Mjällby söker dock fortfarande efter några nya spelare.

– Vi behöver en central mittfältare och en försvarsspelare. Vi hoppas att Ivanovski ska skriva på för några år till.

Hur viktigt var det att Asper fortsätter?

– Det är jätteviktigt att Asper fortsätter, de andra två unga målvakterna behöver fortfarande utvecklas. Att ha rutinerade spelare som Asper, "Danne" Nilsson och Ekenberg är väldigt viktigt nu när vi har så många unga.

Vilka är favoriter i årets Superettan?

– Jag har väldigt svårt att säga vilken som är favorit. Det är väl mycket baserat på de klassiska klubbarna, det finns många duktiga lag, Lag som Östersund spelar en bra fortboll och det är ingen lätt serie att vinna och bara för att de inte ha samma namn så behöver det inte gå ner sig.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.