– Dyrare än när de var Real Göteborg

FOTBOLL

Osynliga handen: Kostnaden för elitverksamheten i IFK Göteborg måste ned

En av Sveriges främsta analytiker av fotbollsekonomi, Kristof Vogel, lugnar delvis IFK Göteborg supportrar efter klubbens ekonomiska förlust 2014.

– Det är ett väldigt dåligt resultat, men det kommer av flera dåliga värvningar, säger Vogel.

Bakom pseudonymen Den osynliga handen har Kristof Vogel bloggat under flera år om fotboll och ekonomi. Vogel, som även är krönikör på Idrottens Affärer, har under måndagen tittat igenom IFK Göteborgs årsredovisning för 2014 och konstaterar:

– IFK Göteborg har en mycket hög kostnad (58 mkr) för sin elittrupp. Det är mycket mer än när de kallades för Real Göteborg för några år sedan och stortsatsade (38 mkr 2012, red anm).

Del i ÖSK:s framgångar

– Den kostnaden måste ner annars finns det anledning för fansen att vara oroliga.

– Klubben har fattat ett antal dåliga spelarbeslut. IFK Göteborg fick betala för att låna ut Gerzic och Sobralense till Örebro. IFK Göteborg var en del av ÖSK:s framgångar.

– Sedan har värvningen av Malick Mané kostat utan att de fått något tillbaka. Det kostade att ge Stahre sparken också.

Har IFK Göteborg råd att värva spelare?

– Ja, för uppenbarligen har klubbledningen gjort analysen att en stor andel av kostnadsökningen är av engångskaraktär. Samtidigt vilar det ett stort ansvar på Mats Grens (sportchef) axlar att han lyckas i rekryteringsarbetet. Det kan bli alarmerande annars.

Ludde inte medräknad

Resultatet för 2014 tyngs även av att försäljningar av spelare som Ludwig Augustinsson inte finns inräknade utan hamnar på 2015 års årsredovisning.

Hur mycket behöver IFK Göteborg sälja spelare för 2015?

– Under de senaste nio åren har Göteborg sålt spelare för i genomsnitt 20 miljoner kronor årligen. Det är där de behöver ligga för att kunna finansiera en sportsligt bra trupp, säger Kristof Vogel.

Behöver huvudsponsor

– Men det finns flera osäkerhetsfaktorer: det är negativt att klubben saknar en huvudsponsor på tröjan just nu, vad kostar egentligen elitverksamheten och klarar laget av att prestera lika bra? De bitarna påverkar hur mycket de behöver sälja spelare för.

– 25–30 miljoner kronor vid en försäljning av Lasse Vibe hade ekonomiskt varit en mycket bra affär för IFK Göteborg, säger Kristof Vogel. Å andra sidan behövs han nog för att klubben ska kunna konkurrera i toppen.

ARTIKELN HANDLAR OM