Inget lag vill möta romerna i FC Roma

FOTBOLL

Har vunnit alla matcher på walkover

Foto: Bild på FC Roma från SVT:s program Kobra.

Under ett halvår har tjeckiska FC Roma vunnit alla sina matcher – på walkover. Anledningen? De är romer. Motståndarna dyker inte upp.

– De har förnedrat hela klubben och vår värdighet, säger tränaren Pavel Horváth.

I norra Tjeckien – i Decin – finns fotbollslaget FC Roma. I höstas skulle de inleda seriespelet i division 3, men inga lag dök upp. Match efter match vann de på walkover. Motståndarna vägrade att möta FC Roma.

– Jag blev jättearg och kände mig förnedrad som människa. De har förnedrat hela klubben och vår värdighet. Jag har spelat sen barnsben, men aldrig hört talas om att någon inte vill spela fotboll, säger tränaren Pavel Horváth till svt.se.

Utslag av rasismen

Enligt spelarna själva och experter på romernas situation är bojkottet ett utslag av rasismen i Tjeckien. Det betyder att FC Roma bara tränat under det senaste halvåret. Och än så länge ses ingen vändpunkt, utfrysningen fortsätter i vår.

Sveriges ambassadör i Tjeckien – Annika Jagander – kände sig tvungen att markera mot rasismen. Hon kontaktade sina kollegor på olika ambassader i Prag och såg till att FC Roma fick spela en träningsmatch.

– Vi blev chockade, för vi har aldrig pratat med sådana personer. Vi blev glada att någon äntligen visade intresse för oss, säger Pavel Horváth.
Inslaget om FC Roma visades i Kobra, SVT, i går.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tjeckien

Fotboll

Rasism