De osannolika ligafavoriterna

FOTBOLL

Eibar, Monaco, Sampdoria, Hoffenheim och Southampton.

Där har vi favoriterna i Europas största ligor.

Om du konsulterar för­säsongstabellerna, alltså.

Brandskattade bortom det begripliga. Southampton har tappat halva startelvan och majoriteten av klubbens stjärnor. Om det varit dålig stämning under ”Saints” träningsläget i Holland?

Förmodligen, men det märks inte på resultaten. Southampton har nämligen visat upp storform hela sommaren. Fem vinster av fem möjliga under försäsongen – och laget från sydkusten är därmed bäst av samtliga Premier League-klubbar. Trots att doldisar som Dusan Tadic, Graziano Pelle och Ryan Bertrand har ersatt profiler som Rickie Lambert, Adam Lallana och Luke Shaw.

”Allt är perfekt”

– Så här långt är allt bra. Träningarna har varit bra, spelarna har kommit in i det bra, inga skador heller så allt är perfekt, säger Southamptons ­portugisiske mittback Rui Fonte. 

En annan klubb som också fått en välbehövlig skjuts under sommaren är Manchester United. Storklubben hamnade på en för fansen oacceptabel sjundeplats förra ­säsongen.

Nye tränaren Luis van Gaal har dragit upp United ur dyn trots att han bara tillbringat ett par veckor vid rodret. Klubben ligger tvåa i försäsongstabellen, och har slagit tuffa motståndare som Roma, Real Madrid och Liverpool i högkvalitativa träningsmatcher.

”3-5-2 passar oss”

– Det har varit ett par bra veckor, säger Wayne Rooney.

Uniteds största affischnamn uppskattar nystarten med den holländske tränaren.

– Vi har en ny manager som vill att vi spelar en annorlunda typ av fotboll. Vi måste anpassa oss till det. Vi har fått ett gäng fina resultat mot storklubbar så vi kan ­vara nöjda.

Klubben experimenterar med van Gaals favoritsystem: 3-5-2.

– Jag tycker att systemet passar laget. Tränaren kom in tittade på spelarna vi förfogar över. Han har gjort det som han tror passar laget bäst. Han är en tuff manager, men han har varit fantastisk sedan han kom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A

La Liga