"Skam för fotbollen"

1 av 2 | Foto: LAPRESSE
SKANDALBOSSARNA MED ZLATAN När Zlatan Ibrahimovic ochFabio Cannavaro värvades till Juventus i augusti 2004 stod de högsta ledarna i klubben tillsammans med spelarna på presskonferensen. Från vänster Roberto Bettega (vice ordförande), Antonio Giraudo (vd), Zlatan Ibrahimovic, Luciano Moggi (klubbdirektör), Fabio Cannavaro och Fabio Capello (tränare). I dag omges Juves ledning av skandaler - bland annat vid värvningen av dessa två spelare.
FOTBOLL

PORT OF SPAIN

Leo Beenhakker, 63, förbundskapten för Trinidad och Tobago och tidigare direktör i Ajax, rasar mot de metoder Juventus ledning använt.

- Om de här personerna är skyldiga så ska de ut. Jag vill aldrig se dem i närheten av en fotbollsplan, säger Beenhakker till Sportbladet.

I ett par dagar har flera av Italiens största dagstidningar rapporterat om skandalen kring Juventus där klubbdirektören Luciano Moggi bland annat styrt vilka domare som ska döma Turinlagets matcher.

Avslöjandet har kommit sedan utskrifter från telefonsamtal som bandats av polisen läckt ut till media.

- Det är fruktansvärt. Det är skam för fotbollen att sådana saker händer. Först spelskandalen i Belgien och sedan den här historien, säger Leo Beenhakker.

Holländaren framträdde i går på ett frukostmöte i Trinidad och Tobagos huvudstad Port of Spain där landslaget, Socawarriors, program fram till VM-premiären mot Sverige i Dortmund 10 juni presenterades.

"Vill inte se dem"

I dag inleds VM-uppladdning på allvar för T&T när landslaget samlas inför onsdagens avskedsmatch mot Peru inför hemmapublik. Sedan åker Socawarriors till Europa för de avslutande förberedelserna.

Förbundskaptenen Beenhakker har dock inte kunnat undvika att följa vad som hänt i Italien.

- Om anklagelserna stämmer så ska de här personerna stängas av, diskvalificieras, på livstid. Jag vill aldrig se dem i närheten av en fotbollsplan, aldrig, aldrig, säger han upprört.

Den senaste utvecklingen av skandalen har dessutom en nära personlig koppling till Beenhakker.

Enligt de bandade telefonsamtalen ska Juventusdirektören Moggi också ha uppmanat personer kring Zlatan Ibrahimovic och Fabio Cannavaro att se till att spelarna gjorde sig omöjliga i sina dåvarande föreningar, Ajax respektive Inter, för att Juventus skulle kunna få köpa duon.

Värvade Zlatan 2001

- Stämmer också de uppgifterna så är det en skandal. Det är helt galet. Men tyvärr händer sådana här saker inom fotbollen, precis som i övriga samhället, när mycket pengar är inblandade.

Beenhakker var sportdirektör i Ajax och den som låg bakom rekordvärvningen av Zlatan Ibrahimovic från Malmö FF för drygt 80 miljoner kronor 2001. Under tiden i Amsterdamklubben hade holländaren och svensken en mycket nära personlig relation till varandra.

Tror du Zlatan själv är inblandad?

- Nej. Men personerna runt spelarna har en viktig roll. Det här är ju inte spelarnas egna idéer. Vi pratar om Zlatan, som då när Juventus köpte honom inte var många år över 20. Det här arrangeras av andra.

Men två saker i skandalen förvånar inte Leo Beenhakker - att det var Zlatan och Rafael van der Vaart som bråkade med varandra i Ajax strax före klubbytet - och att svensken sedan hamnade i just Juventus.

"Besatt av Zlatan"

Vid tiden för övergången till Italien hade Beenhakker lämnat direktörsjobbet i Ajax för att återgå till att bli tränare.

- Det var en klassisk situation mellan Rafael och Zlatan - två unga spelare som blir stora stjärnor mycket snabbt. De strävar efter sin rankning inom gruppen. Det var två tuppar i hönsgården.

- Sedan vet jag mycket väl hur besatt Fabio (Capello) var av Zlatan. När jag värvade Zlatan var han i Roma och ville ha Zlatan dit.

- När köpet var klart mötte vi i Ajax Roma i en träningsmatch. Fabio kom fram till mig och sa "din jävel, jag diskuterade med min president för att vi skulle köpa Ibrahimovic. Någon gång ska han spela i mitt lag".

- Så jag blev inte förvånad när Capello flyttade till Juventus att Zlatan hamnade där, säger Leo Beenhakker.

DETTA HAR HÄNT I JUVE-SKANDALEN

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A