Djurgården bryter samarbetet med Åtvidaberg

FOTBOLL

”Vi ska börja planera avvecklingen”

Djurgården bryter samarbetet med superettanklubben Åtvidabergs FF.

Anledningen är att kommunen inte är villig att stå för en förlustgaranti på 1,5 miljoner kronor per år, i tre år.

Tommy Jacobson, ordförande i Dif AB, bekräftar den planerade brytningen för Sveriges Radio Östergötland och säger till TT:

– I nästa vecka ska vi mötas och börja planera avvecklingen av samarbetet. Det sista halmstrået som kan förändra det här är att kommunfullmäktige i Åtvidaberg, vid sitt möte i slutet av januari, ändrar sitt beslut.

Beslutet som Jacobson talar om rör en förlustgaranti för att stärka Åtvidabergs FF:s dåliga ekonomi. Den östgötska fotbollsklubben hade tidigare presenterat en handlingsplan som Dif accepterade.

– Planen byggde bland annat på att kommunen skulle ställa upp med en förlustgaranti på 1,5 miljoner kronor per år i tre år, och vi fick ett brev av kommunalrådet om att garantin skulle gälla i tre år, säger Jacobson.

– Igår (onsdags) ändrades beslutet till att gälla 1,5 miljoner kronor totalt i tre år, inte per år. Och de pengarna tror vi inte kommer att räcka. Vi har varje år från Djurgården varit tvungna att skjuta till pengar för att det ska gå ihop.

Hur mycket pengar har det rört sig om?

– Det har handlat om ett antal miljoner varje år – i form av löner till spelare och tränare. Sedan har vi skjutit in ungefär 1,5 miljoner kronor i aktieägartillskott och annat.

Dif har rekommenderat ÅFF att flytta till Linköping. Spelar den negativa inställningen in i beslutet att avbryta samarbetet?

– Flytten var en idé vi hade för att stärka ekonomin på sikt. Men det steget ville de inte ta, och det har vi full respekt för. Det viktiga är att ekonomin förbättras. Hur man gör det spelar mindre roll.

Hur påverkas ÅFF av att samarbetet avbryts?

– Det får väl de svara på, men det är ju knappast positivt.

TT