Allsvenskan invaderas av stekheta islänningar

FOTBOLL

”Ingen tillfällighet”

Island krossade Sverige i U21-kvalet.

Nu är halva laget på väg till allsvenskan.

Sportbladet kan avslöja att fem isländska U21-landslagsmän provtränar med allsvenska klubbar under den närmaste tiden.

Sveriges U21-landslag, med killar som Alexander Farnerud och Fredrik Stenman i laget, fick under det nyss avslutande EM-kvalet stryk med sammanlagt 7–2 mot Island på två matcher.

Provtränar med AIK

De isländska spelarna är glödheta, och flera av stjärnorna är på väg till allsvenskan.

I dag landar till exempel Heidur Sveinsson, som gjorde två mål på Sverige i Eskilstuna, i Stockholm. Under tre dagar ska han provträna med AIK.

– Jag har sett matchen mot Sverige, därför är det intressant att få testa honom ytterligare, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

Men Sveinsson ska sedan vidare till norska Brann och danska Midtjylland, så AIK kan få hård konkurrens.

Häcken, som är på jakt efter en vänsterytter, kan ha hittat rätt man i Sigmundur Kristjansson, som ska träna fem dagar med klubben.

– Stefan Lundin var uppe och såg honom i Eskilstuna när Island slog Sverige med 4–1, och då imponerade han, säger Häckens sportchef Carl Fhager.

”Inga tillfälligheter”

Agenten Patrick Mörk representerar Kristjansson, men också resterande provspelarna Gardar Gunnlaugsson (Kalmar), Andri Olafsson (Öster) och David Vidarsson (Halmstad).

– Det är inga tillfälligheter. Du får bättre spelare än de i Sveriges U21-landslag och dessutom till ett förmånligare pris, säger han.

David Tanentsapf, Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM