BANK & NIVA

FOTBOLL

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet

1 Robert Pires och Thierry Henry bjöd på historiens mest misslyckade straffspark mot City. Idioti eller artisteri?

Simon Bank: Idioti? Det var då mesigt uttryckt. Leka med straffar kan man göra när man leder med 6–0 (och, ärligt talat, hur många av er tror att Chelsea någonsin skulle göra det?), inte när man spelar i en klubb som befinner sig i uppförsbacke. Det är ett hån mot fansen som betalar tusen spänn för att titta på, det är ett hån mot motståndaren, det är ett hån mot lagkamraterna. Fjantig, fransk fåfänga när det är som sämst. Fem timmars kvarsittning, messieurs.

Erik Niva: Arrogans. Pires och Henry hade hämtat inspirationen från Holland, men läget där var helt annorlunda. Johan Cruyff och Jesper Olsen provade grejen i en match mot Helmond som Ajax vann med 5–0. De engelska fransmännen gjorde det i 1–0-ledning mot ett Manchester City som just då låg fyra i Premier League, fem platser före Arsenal. Hade inte Darius Vassel varit offside med en decimeter några minuter senare hade experimentet kostat Arsenal två poäng. Det hade varit precis vad Henry och Pires förtjänat.

2 Tre poäng mot Juventus och tillbaka i Bundesliga topp efter 4–0 på Duisburg – vad ska vi tro om årets Bayern München?

Simon Bank: Mycket. Kungarna från Säbener Strasse är tillbaka, och de har fått god tid på sig att spela ihop det här laget. Lucio är en av världens främsta mittbackar, och jag är väldigt förtjust i dammsugaren Demichelis, Argentinas svar på? eh, Tobias Linderoth? Bayern vinner Bundesliga och kan utmana Chelsea och italienarna om Champions League i vår. Offensiven är klasser bättre än i fjol – och kan man annat än tro på en klubb där managern (Uli Hoeness) klagar på att det är för förbannat harmoniskt just nu?

Erik Niva: På onsdag spelar de en cupmatch mot amatörlaget Erzgebirge Aue. För att få biljetter till den utsålda matchen har en kvinna åkt igenom en biltvätt med fönstren neddragna, och en annan har lovat att gå genom Leipzigs centrum i bara trosorna. Jag förstår dem. Bayern München har inte varit bättre sedan de vann CL 2001. Liksom Chelsea är de ett otroligt välstrukturerat, mångsidigt och flexibelt lag. De kan vinna genom snabb passningsfotboll, men lika gärna köra över motståndarna med tungt kraftspel.

3 Hearts tränare George Burley avgick efter bråk när litauiske ägaren Vladimir Romanov tog full kontroll över klubben. Vad betyder det här?

Simon Bank: Ond (nåja), rysk (nåja) bankmiljardär tar över krisklubb, där en älskad tränare sliter ont. Den Onde blandar sig i allt, värvar spelare efter eget tycke och driver klubben som en liten leksak. Tränaren avgår, och spelarna demonstrerar sin sympati med honom under match. Efter 60 poäng i teatervetenskap kan jag se att rollgalleriet är perfekt här. Men – är det så enkelt? Burley bråkade ju när han bröt med Derby också. Nej, det här gör inte Romanov till gangster. Å andra sidan gör det inte honom till en genuin, skotsk fotbollsälskare heller.

Erik Niva: Frågan är vem som ska bestämma i en fotbollsklubb. Hearts var i kris innan Romanov pumpade in pengar och Burley gnuggade ihop ett lag. Vems är nu förtjänsten att de toppar ligan? Burley sa upp sig då Romanov ville bestämma över värvningarna och tycka till om laguttagningarna. I vanliga fall är den moderna fotbollen ganska svartvit, men i det här fallet är Romanov både hjälte och skurk på samma gång. Vad väljer du ett uselt lag styrt av fotbollsfolk eller ett kanongäng skött av börsklippare?

4 Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Simon Bank: Cristiano Lucarelli! Inte målet mot lillebrorsans Reggina, utan hans möte tidigare i veckan. Många fotbollsmiljonärer (Maradona, Henry) har Che Guevara som chic accesoar – men Lucarelli gick längre. Han träffade Ches dotter Aleida. ”Jag vill spela mot Kuba i Havanna, och låta intäkterna gå till barnsjukhuset som Aleida jobbar på” säger Livornos bomber. Två uppgifter gör historien komplett: 1. Att kalla Cristiano ”vänster” är som att kalla Lars Ohly folkpartist. 2. Che lär också ha varit forward.

Erik Niva: Att verkligheten till sist hann ikapp Rogério Ceni. Den 32-årige brassen från São Paulo är världens bäste frisparksskytt, till och med bättre än Juninho. Hittills har han gjort 38 frisparksmål i karriären, och var på jakt efter ett till mot Santos i lördags. Tyvärr träffade han muren, Santos kontrade och Geilson kunde enkelt sätta bollen i tomt mål. För dem som inte visste det Rogério Ceni är nämligen São Paulos målvakt. Det här var första gången någonsin hans frisparkar ledde till baklängesmål.