Fotboll

Sambalir – på liv och död

FOTBOLL

Pelé knäckt - flyr landet efter sonens inblandning i Robinho-härvan

Robinho har kallats för den nye Pelé.

Nu misstänks Pelés son Edinho vara inblandad i kidnappningen av Robinhos mamma.

Edinho dödshotas nu i fängelset och Pelé har flytt med familjen till USA.

I kväll spelar Robinho final med Brasilien mot Argentina i Confederations cup. Den unge superbrassen med de magiska finterna benämns ofta som en arvtagare till Pelé. Det är därför en ödets tragiska ironi att legendaren Pelés son misstänks vara inblandad i kidnappningen av Robinhos mamma.

- Jag vet inte vad jag gjort för att min son skulle hamna så fel, sa Pelé i samband med att sonen greps.

Sonen bröt ihop i häktet

Polisen slog till mot Edson Cholbi do Nascimento, till vardags kallad Edinho, den 6 juni i år. Pelés 34-årige son bröt snart ihop i häktet.

- Förlåt mig pappa, ska han ha sagt när han tilläts träffa Pelé.

Fotbollsspelaren, av många sedd som världens främste genom tiderna i konkurrens med Maradona, försökte inte urskulda sin son. Pelé grät offentligt och sa att det inte fanns någon ursäkt för sonens brott.

20-årige Robinho har från Confederations cup i Tyskland inte velat prata mycket om efterspelet kring kidnappningen utan koncentrerat sig på att spela sitt Brasilien till final.

- Tack gode Gud är jag inte beroende av någon. Jag är bara beroende av fotbollen. Jag ber till Gud att jag kan försörja mig hederligt genom att spela fotboll, säger Robinho till tidningen Estado de S.Paulo.

På träningen i Frankfurt i förrgår fick han folk att jubla med sitt trixande. En rad storklubbar sägs vara intresserade av honom men Real Madrid uppges ligga bäst till i dragkampen.

Redan i fjol sades en övergång vara nära men då Robinhos mamma Marina De Silva Souza kidnappades klarade han varken att spela eller tänka på några övergångar.

- Men nu vill jag till Europa, säger Robinho.

Kidnappningen har bidragit till hans önskan om att komma bort från Brasilien. Det var den 6 november i fjol som Robinhos mamma mitt under en grillfest fördes bort av två beväpnade män. Tre dagar senare förklarade Robinho att han inte kunde spela så länge hans mamma var borta. Han tog lugnande medicin och kunde knappt äta och sova.

Bad polisen att sluta sökandet

- Du sover inte, det är omöjligt. Man äter lunch och pratar om mamma. Man äter middag och undrar vad mamma får till middag, berättade Robinho för brasilianska medier.

Den 11 november avbröt polisen sökandet efter mamman - på Robinhos begäran. Den 17 december, efter 40 dagar i fångenskap, släpptes Marina De Silva Souza. Hennes hår hade rakats av och hon hade magrat men mådde annars bra.

- Hon grät, kramade och pussade mig, ibland är en kram från mamma allt man behöver i livet, sa Robinho.

Han tros ha betalat en stor lösensumma för att få mamman fri. Polisen misstänker också att det är kriminella barndomsvänner till Robinho som låg bakom kidnappningen. Förutom Pelés son Edinho har 50-talet andra personer gripits, däribland en man med som kallas Naldinho. Denne är son till gamle Santos-spelaren Pitico som spelat ihop med Pelé.

Edinho och Naldinho tros båda ha varit inblandade i en narkotikaliga som även genomförde kidnappningen. Edinho spelade också han tidigare i Santos FC men alltid i sin fars skugga. Trots att Edinho aldrig nådde någon stor framgång levde han flott i en takvåning på 600 kvadratmeter. Enligt brasilianska medier drogs han in i narkotikaberoende och genom det lärde han känna tungt kriminelle Naldinho.

Denne tros vara huvudansvarig för kidnappningen av Robinhos mamma.

Hotat av fängelseliga

- Jag erkänner att jag tvättat pengar åt Naldinhos liga. Jag tror att jag kan komma undan med tre års fängelse, har Edinho sagt till brasiliansk press.

Hur inblandad han varit i kidnappningen är ännu inte helt klarlagt. Att han erkänt sitt brott och skvallrat på medbrottslingar har dock lett till att Edinho nu hotas till livet

I delstaten São Paulo kontrolleras i praktiken de flesta fängelser av en organisation som heter PCC, Primeiro Comando da Capital, Huvudstadens Första Kommando. PCC har startat mer än 30 fängelseuppror med lika många döda som följd.

PCC har hotat Edinho och polisen har flyttat honom från häktet till säkrare förvar. PCC har också hotat Pelé och hans övriga familj. Denne har nu flytt till New York med hustrun Assiria och tvillingbarnen Celeste och Joshua.

Klart är att historien kommer att ge höga svallvågor i den undre världen och Brasiliens fotbollselit ett långt tag framöver. Men Robinho försöker att bara blicka framåt.

- Nu vill jag spela fotboll, inget annat, säger han.

10 SUPERTALANGER Spelarna som alla vill ha

Kallas för "den nye pelÉ" Den 20-årige jättetalangen Robinho har hamnat i centrum av härvan som skakat Brasilien. Polisen misstänker att flera av Robinhos kriminella barndomsvänner varit delaktiga i kidnappningen av hans mamma.
Kallas för "den nye pelÉ" Den 20-årige jättetalangen Robinho har hamnat i centrum av härvan som skakat Brasilien. Polisen misstänker att flera av Robinhos kriminella barndomsvänner varit delaktiga i kidnappningen av hans mamma.

Jennifer Wegerup, Lennart Palmeus

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!