Litmanen klar för Malmö FF

FOTBOLL

Sommarens övergång presenterades i dag

Malmö FF fortsätter att rusta inför Europaspelet.

Nu är Jari Litmanen – Finlands genom tiderna bästa fotbollsspelare – klar för allsvenskan.

– Sportsliga faktorer vägde tyngst i mitt beslut att välja Malmö FF, säger Litmanen.

Foto: AP
Jubel i Ajax tröja 2002. Nu är Jari Litmanen klar för – Malmö FF!

Den finländske mittfältaren har skrivit på ett sexmånaderskontrakt med option för ytterligare ett år.

Jari Litmanen, som har hunnit fylla 34 år, har en riktigt imponerande meritlista.

Han lämnade finsk fotboll 1992 och spelade för holländska storklubben Ajax i sju år innan Barcelona värvade honom 1999. Efter två år i Katalonien hamnade Litmanen i Premier League och Liverpool innan han återvände till Ajax. Närmast kommer han från tyska Hansa Rostock.

– Jag har trivts väldigt bra med de svenska spelarna i Hansa Rostock och Ajax, både på och utanför planen, och ser därför fram emot att spela i Sverige. Under karriären har jag spelat i flera stora klubbar och är van vid pressen att alltid ligga i topp. Möjligheten att vinna mästerskap och att kvala in till och spela i Champions League lockar fortfarande, säger Litmanen i ett pressmeddelande.

Litmanen har spelat två Champions Leaguefinaler med Ajax (vunnit en) och sportchefen Hasse Borg är mycket nöjd med nyförvärvet.

– Jari Litmanen är en av de mest meriterade spelarna MFF har skrivit kontrakt med. Det är en oerhört professionell spelare och människa som vi kommer att få stor nytta av. Han kommer inte hit för att varva ner utan för att fortsätta satsa. Hans erfarenhet kommer att komma väl till pass, inte minst i de internationella matcherna, säger Hasse Borg.

Jari Litmanen kommer att ansluta till laget i slutet av nästa vecka vilket gör att han knappast är aktuell för spel i den allsvenska matchen mot Halmstad den 17 juli.

Den 96-faldige landslagsmannen förklarar varför han valde MFF:

– Jag har diskuterat en hel del med Malmös sportchef och ordförande och tycker det är en klubb med potential. Den satsning och utveckling som pågår är mycket intressant och jag är gärna en del av den.

Litmanen är den femte i raden av spelare med lång internationell erfarenhet som går till Malmö efter Patrik Andersson, Yksel Osmanovski, Daniel Andersson och Anders Andersson.

Nu tänker han göra allt han kan för att komma in i laget och Tom Prahls spelsystem så fort som möjligt.

– Jag kommer nu att studera några av Malmö FF:s senaste matcher på video för att lära känna laget och spelarna innan jag kommer på plats, säger han.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM