Folksam: Dags att ta ansvar nu

I helgen har det varit premiär för allsvenskan i fotboll. Publikfester har hållits på åtta arenor runt om i landet. Under säsongen kommer förväntansfulla barn att gå med sina föräldrar och kompisar för att låta sig inspireras och underhållas. Kanske leder den inspirationen dessa barn och ungdomar in på en väg som gör att de om tiotalet år själva spelar premiär.

Folksam är partner till Svenska fotbollförbundet, partner till Svensk elitfotboll och ingår i nätverk i flera allsvenska fotbollsklubbar. Nio av tio idrottare är försäkrade hos oss. Vi engagerar oss i att våra kunder och andra fotbollsfrälsta ska kunna njuta av att gå på fotboll. För oss ska fotboll och annan idrott vara en fest. Låt oss hoppas att den kommande fotbollssäsongen får ge oss nya minnen och många härliga drömmar!

Det finns tecken på att det kan bli ett roligt år. Förra årets publiksnitt i den högsta herrserien var det högsta sedan 2003. Allsvenskan har klättrat på rankningen över fotbollsligor i Europa och är nu den 20:e starkaste sett till spelstandard.

Men det finns tyvärr också tecken på att allt inte går åt rätt håll. Rapporter om lagbrott och våldsamheter på och kring våra fotbollsarenor har blivit vanliga. En fotograf blev i premiären attackerad av supportrar på Behrn Arena. Bengalbränningen vid storstadslagens matcher är nu ett inslag som alla måste räkna med och som gång på gång sinkar matcherna. Även i premiäromgången skedde bengalbränning vid flera arenor. När såg vi senast någon lagföras eller ens bortföras från en arena till följd av brott mot bengalförbudet eller för att ha kastat knallskott?

Ska det behöva vara så att vanligt folk tvingas välja bort vissa lag eller vissa matcher för att de känner sig otrygga?

Folksams vision är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Den visionen stämmer väl överens med den klassiska bilden av familjer som låter sig underhållas och drömma. Men den stämmer inte överens med missnöjda supportrars kvartssamtal med tränare som inte gör som supportrarna vill eller med knallskott som kastas in i tunnelbanevagnar fyllda med människor. Inte heller med att överförfriskade män står i klungor och skriker könsord.

Vi vet att det mesta av den lagstiftning och det regelverk som behövs finns på plats. Och arbetet med den lagstiftningsprocessen som krävs för ett maskeringsförbud pågår just nu som bäst. I övrigt är det bara för polis, klubbar, Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll att gemensamt ta ansvar och se till så reglerna efterlevs. Vi vill att de klubbar som vi samarbetar med efterföljer sina handlingsplaner mot våld. Samtidigt efterlyser vi att Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll skaffar en samsyn på våldsproblemet och slutar att peka ut andra aktörer som de som ska lösa det.

Vi kommer att följa utvecklingen av våld på och runt våra arenor noga under den här säsongen. Vi hoppas att även i fortsättningen kunna vara engagerade i en sport som berör så många av våra kunder.

Jens Henriksson, vd och koncernchef Folksam
Lars-Inge Svensson, chef Folksam idrott

ARTIKELN HANDLAR OM