Gefle sparkar Roger Sandberg

Foto: Roger Sandberg.
FOTBOLL

Fem poäng efter tolv omgångar.

Gefle har sparkat tränaren Roger Sandberg.

– I det här fallet går klubben före individen och vår bedömning är att laget under Roger Sandbergs ledning har underpresterat under denna säsong, säger ordföranden Tomas Andersson.

Vårsäsongen har varit en mardröm för Gefle och tränaren Roger Sandberg. Laget har endast vunnit en av tolv matcher – den vinsten kom på bortaplan mot Gif Sundsvall i den andra omgången.

Gefle, som har sju raka förluster, är nästjumbo i allsvenskan med endast fem poäng efter tolv omgångar, 8-29 i målskillnad. Klubben har meddelat att tränaren Roger Sandberg har fått sparken.

– Jag är lite besviken. Jag hade gärna kämpat på och försökt vända det här. Men det kommer inte som en blixt från klar himmel med tanke på resultaten vi haft i vår. Man har märkt av stämningen och man märker vart det är på väg. Det har jag kunnat känna ett tag, säger Roger Sandberg.

Har det varit mycket möten/diskussioner på slutet?

– Min anställning har inte diskuterats. Det kan jag inte påstå. Jag fick beskedet i förmiddags.

Hade du kunnat göra något annorlunda?

– Det är lite för tidigt att säga. Jag har ett stort ansvar i det här, jag är ändå huvudtränare. Men självklart hade jag inte kunnat vända det här själv, det är många bidragande orsaker till att säsongen utvecklats som den gjort. Gefle är en klubb som omsätter minst i allsvenskan, de har gjort det ett tag, förr eller senare riskerar det att bli så här. Gefle måste höja omsättningen rätt så rejält för att konkurrera. På lång sikt är det ett arbete som är viktigt.

”Försökt att hitta lösningar”

Sandberg har varit tränare för Gefle i två och ett halvt år. Men klubben känner att det behövs en förändring på ledarsidan till omstarten efter EM.

– Vi har ett långsiktigt ansvar för utvecklingen av föreningen och målet är att vi ska klara oss kvar i allsvenskan. I det här fallet går klubben före individen och vår bedömning är att laget under Roger Sandbergs ledning har underpresterat under denna säsong. Vi bedömer att det behövs en förändring på ledarnivå för att kunna vända denna negativa trend, säger Tomas Andersson.

Assisterande tränaren Thomas Andersson tar över som huvudtränare. Marcus Bengtsson från U17-laget blir assisterande tränare för seniorlaget.

Sandberg tror och hoppas att Gefle kan göra en stark höst.

– Det är inget hopplöst läge, det finns många duktiga fotbollsspelare i den där truppen. Med en bra start finns det förutsättningar. Vi har haft många skador och sjukdomar under våren som gjort att vi inte har kunnat spela med alla som man önskat, säger Sandberg.

ARTIKELN HANDLAR OM