Fotbolls-EM 2016

Mannen med makt över svensk fotboll

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Miljardären fotbollens hemlige makthavare

Erik Paulsson.
Erik Paulsson.

BÅSTAD. Svenska fotbollförbundet klarar max tre år till med Friends Arena.

Det påstås i Olof Lundhs nya bok ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” där en stenrik miljardär pekas ut som svensk fotbolls okände makthavare.

Som tack går Erik Paulsson nu runt i förbundspiké under EM-lägret i Båstad.

Friends Arena har förvandlats till en enorm belastning för Svenska fotbollförbundet. Efter att en mutaffär smutsat ner hela bygget har driften kostat förbundet mångmiljonbelopp och riskerar nu hela fotbollsrörelsens ekonomi.

– Pengarna som förbundet har avsatta för att täcka förlusterna för Friends Arena räcker två eller max tre år till. Det är så att en del inser att man måste göra en rekonstruktion eller sätta den i konkurs för att komma ur det, säger en person med direkt insyn i SvFF:s arenaaffärer i Olof Lundhs nya bok ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll”.

”Paulsson har skjutit in pengar”

En 74-årig miljardär pekas nu ut som helt avgörande för såväl arenans som fotbollsförbundet överlevnad. Båstads starke man Mats Paulsson.

– Man har fått ner förlusten för 2015 till 20 miljoner kronor genom att Paulsson skjutit in pengar via något bolag och så har förbundet gjort några sponsringsåtaganden i utbyte mot det.

Erik Paulsson grundade 1959 byggföretaget Peab tillsammans med sin bror Mats och är dessutom styrelseordförande i Fabege. 74-åringen kontrollerar därmed två av Friends Arenas fem ägare (Svenska fotbollförbundet, Solna Stad och statliga Jernhusen är de andra) och är den som kan rädda arenan från en för förbundet extremt kostsam konkurs.

I Olof Lundhs bok nämns Erik Paulsson också i anslutning till de 133 miljoner kronor som någon i utbyte mot fem procentenheter av ägandet i smyg betalade åt Svenska fotbollförbundet i samband med nyemissionen i Friends Arena i december 2014.

– Vi kommer inte att låta våra kamrater falla i drickat, men jag vet inte mer än vad ni vet om förbundets ekonomi, säger Erik Paulsson kort i boken.

Utöver arenan har Peab byggt hela Arenastaden, Mall of Scandinavia samt kontorsfastigheter i området där Fabege är storägare. Via en  affärsöverenskommelsen i december 2009 fick Peab och Fabege också rätt att köpa Råsunda av Svenska fotbollförbundet för 490 miljoner kronor. Detta utan anbud från andra intressenter i en process som fått hård kritik av bland andra dåvarande styrelseledamöten i fotbollsförbundet Bosse Lundquist.

”Ville inte ha 'Friends Arena'”

Den 74-årige miljardären pekas också ut som helt avgörande till att Sverige Nationalarena i fotboll mot Svenska fotbollförbundets vilja heter Friends Arena. Dåvarande förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell påstås ha känt sig ”närmast förolämpad” av att Swedbank inte vill ha sitt namn på arenan och fotbollsrörelsen ska enligt Lundhs bok ha varit irriterad på Friends över en reklamfilm från 2006 döpt till ”Fotboll”.

– Det är århundradets understatement att säga att fotbollsförbundet inte ville ha Friends som namn på arenan, säger Swedbanks dåvarande kommunikationschef Thomas Backteman i boken.

Olof Lundh väcker i boken också flera frågor kring relationen mellan fotbollsförbundet och Paulsson. Ett samarbete som blivit tydligt även under landslagets EM-läger i Båstad.

Erik Paulsson är byns starke man och en av anledningarna till att Båstad i konkurrens med Kalmar vann kampen om att få arrangera lägret. Under landslagets första träning dök också Paulsson upp i egen hög person.

Klädd i en vit pikétröja med Svenska fotbollförbundets emblem på bröstet.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar nya grova övertramp av Zlatan: ”Skulle ha polisanmält”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM 2016

Erik Paulsson

Olof Lundh

Friends Arena

SvFF, Svenska fotbollförbundet