Damallsvenskan i fotboll 2016

Linköping tappade poäng i guldjakten

avStefan Holm

2–2 mot Örebro efter självmål

Foto: BILDBYRÅN

Snöpligt självmål och två tappade poäng.

Linköping nådde bara 2–2 mot Örebro och bjöd in Rosengård i titelracet.

– Synd att det blev så här, men vi får inte tänka för mycket negativt. Det är nästa match som gäller, säger olycksfågeln Janni Arnth.

Guldjagande Linköping hade ett gyllene läge att dryga ut serieledningen till fyra poäng inför nästa helgs seriefinal mot Rosengård.

Och visst, det började bra.

Bortamatchen mot Örebro hade bara pågått i sju minuter när Janni Arnth, framspelad av Jonna Andersson, gav gästerna ledningen.

Full utdelning

Linköping dominerade spelet på Behrn Arena, men Örebro kontrade framgångsrikt och hade i det närmaste en hundraprocentig utdelning. Strax före pausvilan nickade Melissa Tancredi in 1–1, vilket var närkingarnas första avslut på mål.

Det stannade inte där. I början av andra halvlek sökte yrvädret Julia Spetsmark anfallaren Tancredi med ett inspel från högerkanten. Cajsa Andersson, Linköpings målvakt, läste spelet men tappade bollen framför fötterna på Janni Arnth, som sprang in bollen i eget mål.

– Jag hann inte reagera. Cajsa fick en hand på bollen och sedan gick den ut på benet. Det är otur. Det hjälper inte så mycket, men det var skönt att jag även fick sätta det första målet, säger Janni Arnth till Sportbladet.

Brände många chanser

Linköping jobbade kopiöst för att få till ett kvittering, och belöningen skulle komma sedan Lisa Dahlkvist uppträtt nonchalant i en en mot en-situation mot Pernille Harder. Danskan tog sig förbi landslagsstjärnan, gav Stina Blackstenius skottläge och fick se Kristine Minde trycka in målvaktsreturen.

Linköping hade flera bud på ett segermål, men Blackstenius brände en frilägeschans, Harder placerade en boll decimetern utanför stolpen och Jonna Andersson prickade ribban.

Seriefinal på söndag

Med tur och skicklighet nådde Örebro 2–2 och blev det andra laget, efter Rosengård, som blåste serieledarna på poäng i år.

Linköping leder nu, med fyra omgångar kvar, damallsvenskan med två poäng – och på söndag kommer Rosengård till Linköping Arena.

– Sådan här är fotbollen ibland, men vi skapade tillräckligt många chanser för att vinna. Det kan vi ta med oss. Och vi förlorade inte och leder serien med två poäng. Vi är inte nöjda med att släppa in två mål, men nu måste vi fokusera på Rosengård i nästa match, säger Janni Arnth.

Vad talar för Linköping?

– Under hela säsongen har vi visat att vi kan spela bra och med variation. Vi skapar många chanser i alla matcher vi spelar.

Damallsvenskan

Kif Örebro–Linköping 2–2 (1–1)

0–1 Janni Arnth (7), 1–1 Melissa Tancredi (39), 2–1 självmål (52), 2–2 Kristine Minde (81).

Publik: 820.

Djurgården–Eskilstuna 3–3 (2–1)

1–0 Johanna Rytting Kaneryd (10), 1–1 Mimmi Larsson (33), 2–1 Mia Jalkerud (45), 2–2 Mimmi Larsson (62), 2–3 Mimmi Larsson (73), 3–3 Michaela van den Bulk (90).

Publik: 587.

Piteå IF–Mallbacken 2–1 (1–0)

1–0 Nina Jakobsson (30), 2–0 Felicia Karlsson (68), 2–1 Madelen Janogy (77).

Publik: 1 523.