Lagerbäcks brandtal bakom jättebragden

Uppdaterad 2016-06-23 | Publicerad 2016-06-22

PARIS. I omklädningsrummet höll Lars Lagerbäck ett tal till spelarna.

Som svarade med ett löfte:

– Han ville inte att det här skulle bli hans sista match, och det såg vi till att det inte blev, säger Kári Árnason.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Island är sensationellt vidare till åttondelsfinal i EM efter 2-1 mot Österrike på Stade de France.

Om det hade blivit förlust, och Island fått åka hem, hade Lars Lagerbäcks förbundskaptenstid varit över. Han har redan bekräftat att han slutar i Island efter EM, kanske pensionerar han sig helt från fotbollen.

Men inför avspark mot Österrike höll Lagerbäck ett tal i omklädningsrummet. Där tryckte han på att han inte ville att det här skulle bli hans sista landskamp.

– Han sa innan matchen att det här inte skulle vara hans sista match med Island. Och han hade rätt som vanligt, säger mittbacken Kári Árnason.

Ni såg till att det blir minst en match till?

– Ja, han förtjänade det, säger Árnason och ler.

Vad tycker du om Lagerbäck som förbundskapten?

– Han är ju helt fantastisk, vad kan man säga? Vi är bland de 16 bästa i Europa första gången vi är med. Det talar för sig självt.

Mittbacken från Malmö FF utsågs till matchens bästa spelare, han skarvade bland annat fram till Jon Dadi Bödvarssons 1-0-mål.

Lasse: Spring som fan

IFK Norrköpings Arnor Traustason (som lämnar för Austria Wien i juli) gjorde det avgörande 2-1-målet med matchens sista spark.

– Jag såg att Elmar Bjarnason hade bollen, det var bara att springa upp. In i mål gick den.

Som inhoppare hade ni krafter kvar?

– Ja absolut. Det var det vi skulle göra, springa. Innan inhoppet fick vi meddelandet av Lasse: Spring som fan. Det var det vi gjorde, det gav 2-1-målet.

Arnor Traustason upplevde Lasse Lagerbäcks omklädningsrumstal som viktigt:

– Han ville inte att det här skulle bli hans sista match, och det var något vi kände i omklädningsrummet allihopa: Vi ska verkligen inte åka ut nu, säger Arnor Traustason.

”Kan slå England”

Nu väntar England i åttondelsfinal i Nice på måndag. En drömmatch för Island: Dels för att de får maximal vila, dels för att Premier League är stort på Island.

– Det blir tufft naturligtvis men jag har aldrig varit med om att förlora mot England någon gång. Så vi får se om det blir första gången, säger Lagerbäck med ett leende.

Mittbacken Ragnar Sigurdsson var optimistisk:

– En bra dag kan vi slå vilket lag som helst. Vi är en liten nation, det vet alla. Ska vi slå England måste alla ge hundra procent plus att vi har lite tur också. Men allt är möjligt.

Ni har skakat om fotbollsvärlden ordentligt nu?

– Ja men det har vi gjort de senaste fyra åren. Det är normalt för oss, säger Ragnar Sigurdsson.