Bank: Med henne var det aldrig bara simning

FOTBOLL

En unik förmåga att stå för att hon var unik

1 av 4

RIO DE JANEIRO. Efter tjugo års OS-karriär häver sig Therese Alshammar, 38, upp ur bassängen.

Är det hon som blivit äldre – eller alla andra som blivit yngre?

När försöken på damernas dragracerdistans femtio meter fritt avgörs ser jag till att hålla ett extra öga på tyskan Dorothea Brandt när hon sladdar in på femte plats i det avslutande heatet.

Inte för att hon har med medaljstriden att göra, utan för att hon gör sitt första OS på tolv år och är äldst i den tyska truppen. Brandt är lagmamma i kraft av all sin rutin och erfarenhet, länge var hon de aktivas röst i Tysklands simförbund.

Dorothea Brandt har varit med i evigheter, har sett allt och simmat överallt, hon är 31 år gammal och näst äldst i det här loppet.

Plats för perspektiv:

Therese Alshammar är fältets enda 70-talist. Om två veckor fyller hon 39 .

Det är en smått surrealistisk upplevelse att se henne dyka i och simma sig säkert till semi i sitt sjätte OS. Efter sex OS – ingen kvinna har simmat lika många, bara två män, däribland polaren Lars Frölander – ska det ta slut.

Hon var unik

Alla de där klordoftande morgonheaten som kom och gick, inte visste jag att det var livet.

Thereses arv är OS- och VM-medaljer, men framför allt att hon under tre årtionden gjorde simsporten snygg och smart. Hon gjorde det med sitt sätt att simma, sitt sätt att vara, sin unika förmåga att stå för att hon var unik.

Med Alshammar var simningen aldrig bara simning. Det var inte alltid en fördel för henne, men det gjorde henne oavbrutet älskvärd och intressant. 

Simsporten som Alshammar klev in i är inte samma som den hon lämnar, den är mer professionaliserad, mer lukrativ, den är snabbare och mer t-anpassad, mer kartlagd, mer vetenskaplig och teknologisk.

Frågan är om den är yngre eller äldre.

I torsdags satt jag på en presskonferens där medaljörerna på hundra meter frisim skrattade ikapp. Sarah Sjöström, 22, tog ju brons, men det mest fascinerande var inte att hon tog medalj.

Det var att hon var den äldsta som gjorde det.

– Jag är bara 16 så det är rätt sjukt att vinna guld på sitt första OS. Jag hoppas att vi kan inspirera många andra att fortsätta där vi slutar, sa guldmedaljören Penny Oleksiak.

– Det har pratats mycket om att sprint är för… gamlingarna… får man säga så? Det har sagts att tonåringar inte kan vara lika starka i sprint, sa den andra guldmedaljören Simone Manuel, tjugo år.

Inga tonåringar i finalen i Sydney

En sprintpall på OS med en medelålder under tjugo – vad säger det om simsporten?

När Therese Alshammar simmade OS i Sydney för sexton år sedan fanns inga tonåringar med till final på hundra meter frisim, fältets snittålder låg strax under 26 år. I torsdags simmade tre tonåringar final, i ett fält som snittade 22 år, Sjöström-ålder.

– Simningen har ingen specifik ålder, rutin gör att man kan finslipa sin teknik i all oändlighet, man kan bygga styrka ganska länge, men man kan simma fort väldigt tidigt, eftersom vi inte har så mycket motstånd i vattnet, säger Therese.

Så är det ett undantag eller ett trendbrott med en final full av simyngel?

Förmodligen varken eller, eller både och.

Den accepterade sanningen har länge varit att sprintdistanserna kräver muskler som tar tid att bygga upp, att det varit svårt för unga simmare att hävda sig där. I takt med professionaliseringen har simmarna kunnat satsa längre, fått längre karriärer, vilket gjort medaljörerna allt äldre.

Forskningen visar att kvinnor generellt har lättare att hävda sig tidigt, eftersom de utvecklas fysiskt tidigare än män.

Men är sextonåringar som Penny Oleksiak framtiden? Eller tillhör den trettioplusare med erfarenhet?

Det roliga är att svaret med all säkerhet är båda delar.

Lämnar glitter efter sig

Unga simmare som snabbt sätts i allt bättre träningsprogram med större kunskap om hur man hanterar deras karriärer kommer att kunna nå topptider tidigare. Och de ekonomiska möjligheterna gör att äldre simmare kommer att kunna hänga kvar i sporten längre och fortsätta utvecklas.

– Jag tror att det är bra att vi spränger stereotyperna (om äldre toppsimmare) på sprintdistanserna, sa Simone Manuel efter sitt guld.

Jo, det är alltid viktigt att spränga stereotyper.

När Therese Alshammar kliver upp ur bassängen är det en unik toppkarriär som avslutas efter sex OS och tjugo år.

Hon lämnar glitter efter sig i poolen.

ARTIKELN HANDLAR OM