”Kommer att minnas henne som en lirare”

FOTBOLL

Sundhage om nära vännens dödsfall

De var vänner och lagkamrater i Lazio och båda två pionjärer inom damfotbollen.

I går dog Anne O’Brien.

– Jag kommer att minnas henne som en lirare och fin person, säger Pia Sundhage.

Foto: PONTUS ORRE
Pia Sundhage.

Sveriges förbundskapten nåddes nästan direkt av dödsbudet. Den irländska för detta toppspelaren Anne O’Brien hade gått, efter en tids sjukdom. Hon led av magcancer som spridit sig. O’Brien blev 60 år. Hon föddes 1956 i Dublin och är en av damfotbollens pionjärer. Hon spelade i en rad franska och italienska klubbar. I Italien, efter åren i Milan och Lazio, blev hon sen kvar med tränarjobb inom det italienska förbundet på damsidan.

– Jag fick veta det i går, jag fick ett samtal, berättar Pia Sundhage för Sportbladet.

”Vi var fem som bodde ihop”

Sveriges förbundskapten, som för bara elva dagar sen vann OS-silver i Rio de Janeiro med damlandslaget, delar många fina fotbollsminnen med Anne O’Brien. De spelade ihop i Lazio, där Sundhage var proffs 1985.

Det var långt ifrån dagens proffslöner för fotbollsspelande kvinnor och fem tjejer delade lägenhet i Rom, för att ha råd. Pia Sundhage var en av dem, liksom Anne O’Brien.

– Vi var fem som bodde ihop och hon en av oss. Hon hade alltid ett vänligt leende och var alltid hjälpsam med att översätta från italienskan när vår tränade Sergio Guenza pratade i 180 knyck!, minns Pia Sundhage.

”Löpare och lirare”

Anne O’ Brien, med nummer 10 på ryggen, började spela som liten på Dublins gator med sina kusiner Johnny Giles, senare lagkapten i Leeds, och Jimmy Convay, senare Fulham-spelare. O’Brien blev snabbt tongivande när Irlands första damlag bildades. Hon hade en släpande roll i anfallet och var mycket löpvillig.

– Hon var en löpare med stort L! Och en lirare. Kvick och jobbade alltid för alla andra, minns Pia Sundhage.

Anne O’Brien vann två scudetto-segrar och två italienska cupen-titlar med Lazio. I klubben fanns också Carolina Morace, en av italiensk damfotbolls största profiler genom tiderna. Hon jobbar i dag för Fifa. Morace är en av alla som hyllar Anne O’ Brien. Lazio Channel skriver på sin hemsida att ”ännu en av våra örnar har flugit till himlen”.

O’Brien efterlämnar den 28-årige sonen Andrea.

ARTIKELN HANDLAR OM