”Så klart skulle jag ha visat ut honom”

Foto: AP
FOTBOLL

Howard Webb, 45, har dömt toppfotboll i tio år.

I sin nya självbiografi avslöjar han att han under hela sina karriär dolt psykisk sjukdom och att han ångrar att han inte visade ut en hånfull Cristiano Ronaldo.

– Så klart skulle jag ha visat ut honom, säger han till AP.

Efter en hel karriär som domare på absoluta toppnivån har Howard Webb lagt undan visselpipan för ett lukrativt jobb i Saudiarabien.

Under tiden han har varit där har han också färdigställt en självbiografi där han avslöjar att han under hela sin tid som toppdomare dolt att han kämpar mot tvångssyndromet OCD. Det fanns en rädsla för att han inte skulle få de stora matcherna om domarbaserna kände till hans problem med olika tvångstankar.

”Tog av och på mig tröjan sex gånger”

Och stormatcher fick han.

2010 fick han hedersuppdraget att döma VM-finalen mellan Spanien och Nederländerna. Efteråt handlade mycket om de nio gula och ett stycken röda kort han delade ut och det röda han inte tog när Nigel de Jong karatesparkade Xabi Alonso i magen.

– Vissa matcher är inte dömningsbara, det här var en sådan, säger Webb själv.

Han minns dock själv mest kampen i omklädningsrummet mot tvångstankarna.

– Jag stoppade ner handen i min väska och tog den azurblå Adidas-tröjan. Men när jag tog på mig den så kom bara negativa tankar över mig, min ångestnivå steg och jag tog av mig tröjan igen för att bli av med känslan. Till slut tog jag av och på mig den sex gången innan jag behöll den jäkla tröjan på, berättar han i boken som AP tagit del av.

”Fegade ur”

Han erkänner att han ångrade att han inte delade ut ett rött kort till tidigare i VM-finalen, men när han blickar tillbaka på karriären är det ett annat rött kort han framför allt önskar att han delat ut.

– Jag minns ett Manchester-derby när Cristiano Ronaldo applåderade mig sarkastiskt efter att jag hade varnat honom. Så klart så skulle jag har visat ut honom men jag tänkte för mig själv "jag kommer att förändra matchen om jag gör det". I brist på ett bättre ord så fegade jag ur, skriver Webb.