Hooiveld besviken: ”Är det mitt fel...?”

FOTBOLL

Petade AIK-backen ifrågasätter taktiken: ”Spelar vi så mycket bättre nu?”

Foto: Jos Hooiveld.

Fast i frysboxen.

Men Jos Hooiveld skyller sin dåliga form på AIK:s taktik.

– Skulle jag ha sagt: ”Fuck the coach, jag gör vad jag vill?”

Han togs emot som en hjälte förra sommaren. Jos Hooiveld var försvarsgeneralen som skulle styra upp AIK:s backlinje i jakten på SM-guld. Första halvåret var relativt stabilt, men knappast bländande. Och det har inte blivit bättre. Holländaren kommer från en svag vår och har varit petad sedan Rikard Norling tog över från sparkade Andreas Alm. Senast mot Gefle fick han inte ens plats i matchtruppen, och nu är han dessutom småskadad.

– Jag blev spolad, helt enkelt. Jag är besviken såklart. Men om han (Norling) inte behövde mig i den situationen så behövde han mig inte.

”Allt jag är bra på försvinner”

Hooiveld medger att formen inte varit den bästa, men betonar att AIK:s sätt att försvara inte passat honom.

– Jag har inte spelat bra, men beror det kanske på hur vi har spelat också? Jag behöver få sätta försvarslinjen och ta ansvaret. Vi har spelat ett effektivt zonspel, men då försvinner duellerna och allt jag är bra på. När ska jag få markera en anfallare?

Mittbacken har noterat att Norling kör lite mer man mot man-markering i försvarsspelet än Alm, och räknar med att han kommer spela bättre om han får chansen igen.

– Alm var effektiv, visst, men med hans sätt så kunde jag inte dominera på planen.

Du har inte fått visa dina styrkor?

– Nej. Inte den här säsongen. Har jag verkligen varit en tillgång för laget? Nej, jag tycker inte det. Alla i backlinjen har fått skit – men hallå! – vi är också de som faktiskt följde vår taktik.

”Är det mitt fel att jag följer taktiken?”

Hooiveld är inte heller särskilt imponerad av spelet som AIK visat upp under Norling, trots fyra raka segrar.

– Dominerade vi mot Falkenberg, till exempel? Spelar vi så mycket bättre nu? Ser det så mycket bättre ut sedan Hooiveld petades? Fråga inte mig...

Du är den försvarare som fått mest kritik. Hur känns det?

– Det är alltid en kille som får skiten från fansen och tidningarna. Men peka ut ett enda baklängesmål där jag varit 100 procent ansvarig. Försök det! Där man kan säga: "För helvete, Hooiveld, vad gjorde du där?".

Han menar att lagets kollektiva försvarsspel inte varit bra nog, men att det är försvarsspelarna som kritiseras när de försöker rädda upp situationen.

– Är det mitt fel att jag följer taktiken? Skulle jag ha sagt: "Fuck the coach, jag gör vad jag vill"?

AIK möter Örebro klockan 16.00 på lördagen. Matchen sänds i C More.

ARTIKELN HANDLAR OM