Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Spanien vann gruppen efter kaosavslutning

Av: 

Daniel Sörensen

FOTBOLL

Spanien fick det svettigt mot Marocko, men efter en kaosartad matchavslutning kunde de till slut vinna grupp B.

Ett sent 2–2-mål från Iago Aspas dömdes först bort för offside – men godkändes efter att ha videogranskats.

– Det här är exakt vad VAR är till för, för dagar så som i dag när de inte tar ifrån oss poäng som vi förtjänar, säger spanjoren Isco efter matchen.

3–3 mot Portugal följdes upp av en seger mot Iran (1–0). Inför den sista gruppspelsmatchen mot Marocko hade det spanska landslaget ett gyllene läge att vinna grupp B.

Då bjöds åskådarna på en dramatisk slutomgång med två kaosartade matchavslutningar, både i Spanien–Marocko och i Iran–Portugal.

Marocko chocköppnade

Marocko chockade tidigt Spanien.

Redan efter 14 minuter kunde 31-åriga Khalid Boutaib löpa sig fri och placera bollen under David de Gea och in i mål. Men ledningen varade inte länge. Fem minuter senare hade Isco nämligen kvitterat.

Så långt var det mesta ändå frid och fröjd för Spanien, i och med att Portugal hade 1–0 mot Iran. Båda lagen vidare, Spanien dock som tvåa.

”Handlar om liv och död”

I matchens slutskede satte nog de flesta spanjorerna hjärtat i halsgropen. Inom loppet av några minuter hade Youssef En Nesyri först nickat in 2–1 för Marocko och Iran senare även satt en straff som tillkom efter en VAR-bedömning.

– Återigen gick vi ut och var för osäkra, och det kan inte fortsätta hända. Från och med nu handlar det om liv och död och vi kan inte ge bort mål. Vi måste koncentrera oss mer. Just nu tappar vi det som vi är bäst på, att kontrollera matcherna, säger Isco till AS efter matchen.

Klackade in kvitteringen

Kaoset fulländades då anfallaren Iago Aspas klackade in 2–2 i den 91:a minuten, ett mål som helt plötsligt skulle ta upp Spanien på förstaplatsen i tabellen.

Målet dömdes vid första anblicken av för offside – ett beslut som efter VAR-granskning ändrades. 2–2 godkändes och Spanien kunde andas ut.

– Det här är grejen med VAR. Ibland tvingas man vänta så länge på besluten. Vi hoppas att de kan fatta besluten snabbare i framtiden. Det här leder till ovisshet och nervositet, säger målskytten Aspas.

Ställs mot Ryssland

Lagkamraten Isco talade också ut om videogransningssystemet efter matchen. Han var nöjd med att det omdiskuterade fenomenet fyllde en viktig funktion i dag.

– Det här är exakt vad VAR är till för, för dagar så som i dag när de inte tar ifrån oss poäng som vi förtjänar. Det skulle vara orättvist att tvingas åka hem på grund av en felaktighet, säger han.

I och med att Spanien till slut landade förstaplatsen i grupp B ställs de mot värdnationen Ryssland – som kom tvåa i grupp A – i åttondelsfinalen.

Matchen spelas den 1 juli, klockan 16.00.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Karlsson: Det kan bli ett rejält självmål

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbolls-VM

Spaniens herrlandslag i fotboll

Iago Aspas