”Inget av världslagen”

avJohan Flinck, Malin Wahlberg

Schweiz sjätteplats på rankningen ifrågasätts

S:T PETERSBURG. Schweiz är rankat sexa i världen.

Men svenskarna ställer sig frågande till att kvällens motståndare är bland de sex bästa lagen i världen.

– Det kan jag inte säga, säger Mikael Lustig.

Tittar man på världsrankningen inför kvällens åttondelsfinal ska det vara stor klasskillnad mellan lagen.

Schweiz är rankat 6:a i världen medan Sverige bara är 24:a.

De svenska spelarna nämner i förhandssnacket gärna att Schweiz är väldigt högt rankat och att de bara förlorat en av sina 25 senaste matcher under ordinarie tid (det var i VM-kvalet mot Portugal i höstas, man förlorade dessutom mot Polen i kvartsfinalen i EM 2016 men det var på straffar).

Samtidigt nämndes Schweiz knappast som ett av sex lag som kunde vinna VM på förhand.

”Vi har en extremt bra chans”

– Vi känner inne i vår grupp att vi har en extremt bra chans att gå vidare, säger Mikael Lustig.

Är ditt intryck att det är ett av världens bästa landslag när du ser hur de spelar och vilka spelare de har?

– Nej, det kan jag inte säga. De har gjort det väldigt bra i de matcher jag har sett. På papperet har de absolut jättebra spelare men det är kanske inte ett av de här världslagen, om man säger så, säger Lustig.

– Rankingen ljuger inte, säger John Guidetti med ett leende som antyder att han tycker att det är precis vad den gör.

Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Han fortsätter:

– Det är så svårt att säga sådär. Är det landslaget med de femte bästa spelarna i världen? Kanske inte. Men som grupp har de fått det att funka enormt mycket. Om man kollar, är vi ett av de 16 bästa landslagen i hela världen, spelare för spelare?

”Utgår från att Fifa gör rätt”

Men rankningsmetoden, som avgör seedning inför lottningar, har varit starkt ifrågasatt under flera år och kommer därför att förändras efter VM.

I det komplexa systemet, som utgör ett snitt av de senaste fem årens resultat, får man klart färre poäng för träningsmatcher jämfört med tävlingsmatcher. Det har gjort att en del nationer knappt spelar några träningsmatcher för att inte sänka sitt snitt.

Sedan Schweiz förlorade en träningsmatch mot Belgien i maj 2016 har man spelat sex träningsmatcher. Under samma period har Sverige spelat tolv.

Landslagets spion på Schweiz, Lasse Jacobsson, får också frågan om han tycker att det är världens sjätte bästa lag när han ser dem.

– Svårt att säga...jag vet inte om Tyskland såg ut att vara rankat etta i världen när vi mötte dem. Det är resultatet av en lång period. Att du är rankad sexa just nu betyder inte att du är sjätte bäst i världen för tillfället. Men över tid har de varit det, säger Jacobsson.

Janne Andersson sticker inte ut hakan.

– Den rankningen är ju vad man presterat. Sedan kan jag inte sitta och värdera alla lagen. Det har vi folk på Fifa som gör och vi får utgå från att de gör det rätt. Om de är exakt sexa vet jag inte men det är ett riktigt, riktigt bra lag.

16.00: Sverige-Schweiz sänds i TV4 på tisdagen klockan 16.00!