Okända bråken med de stora stjärnorna

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Hemliga spelet bakom Mourinhos avsked

1 av 18

Bråk på träningen, ett gräl med Roman Abramovitj, en öppen uppgörelse med Diego Costa och uppror från klubbens akademispelare.

Samtidigt ett hemligt spel bakom kulisserna från Chelseas klubbledning.

Här är detaljerna bakom José Mourinhos avsked.

Mourinho har haft en tung höst.
Foto: AP
Mourinho har haft en tung höst.

På torsdagsmorgonen höll José Mourinho i Chelseas träning innan managern också närvarade vid lagets jullunch. Sedan kallades portugisen upp till ordföranden Bruce Bucks kontor i huvudbyggnaden på Chelseas träningsanläggning för att få sin julklapp.

Där väntade Buck och direktören Eugene Tenenbaum med beskedet: Du har fått sparken.

Mourinho: Betala mig så går jag

Nu skriver Daily Mail att klubben jobbat på avskedet ända sedan den 24 oktober. Det var då 52-åringen beseglade sitt eget öde.

Enligt tidningen konfronterade Mourinho på eget initiativ två av Chelseas styrelsemedlemmar efter 1–2-förlusten mot West Ham på Upton Park. Beskedet: Betala mig så går jag.

Chelseas lagledning kopplade genast in sina advokater. Problemet var att Mourinho skrivit på ett fyraårskontrakt och krävde full betalning: Närmare en halv miljard kronor. När parterna till sist enades på torsdagen innebar det en kompensation på 127 miljoner kronor för Mourinho – som samtidigt är fri att fritt välja en ny klubb omgående.

Överenskommelsen kom efter veckor där Mourinho gjort sig mer och mer omöjlig. Portugisen har, i direkt strid med ägaren Roman Abramovitjs order, gång på gång öppet kritiserat domare med avstängningar samt böter som följd. Efter måndagens 1–2-förlust mot Leicester gick Mourinho steget längre och påstod att hans egna spelare svikit honom samt att bollpojkarna i matchen, alla under 16 år, var ”en skam för Premier League”. Nästan som om han redan då ville sätta den sista spiken sin egen kista.

Tolkade bråket med Diego Costa

Anledningen till avskedet ska enligt samstämmiga uppgifter i grunden bero på att tränaren även förlorat omklädningsrummet. Enligt Daily Mail har Chelseas klubbledning under flera veckors tid kallat spelare för spelare till enskilda samtal där de i största hemlighet hört sig för om stödet för Mourinho. Ingen ska ha varit speciellt positiv.

Enligt tidningen började fallet i maj efter att Chelsea säkrat ligatiteln tack vare en 1–0-seger mot Crystal Palace. Mourinho gav spelarna fyra dagar ledigt för att fira men anfallaren Diego Costa uteblev även en femte dag.

José Mourinho ska då ha konfronterat 27-åringen inför den samlade truppen med bilder på Diego Costa festandes med vänner i Spanien på dagen han egentligen skulle vara tillbaka i träning. Ett våldsamt gräl utbröt på spanska där andra utländska stjärnor, allt enligt Daily Mail, tolkade bråket åt de engelskspråkiga spelarna.

Diego Costa petades sedan till den efterföljande matchen mot Liverpool och har de senaste veckorna även han öppet visat sitt missnöje med tränaren.

Bekräftar ”påtaglig oenighet”

I onsdags ska det även ha urartat på Chelseas egen träningsanläggning. I en mixad träning med både a-lags- och akademi-spelare gick Cesc Fabregas in hårt i en situation. Akademispelaren reagerade och ett regelrätt slagsmål utbröt mellan de två spelartrupperna, skriver The Times.

LÄS OCKSÅ

Råkar de avslöja Mourinhos ersättare? - Silly Season

Akademispelarna ska också länge ha uttryckt ett missnöje med Mourinho som, tillsammans med sin ledarstab, hade som vana att ta ledigt när a-lagsstjärnorna var på landslagsuppdrag. Något som, enligt Daily Mail, tolkats som en brist på intresse för klubbens egna talanger.

Efter avskedet har också klubbens tekniske direktör Michael Emenalo bekräftat att Mourinho tappat spelarnas förtroende.

– Chelsea är en klubb i problem. Resultaten har inte varit bra och det är uppenbarligen en påtaglig oenighet mellan tränare och spelare som gjorde att vi kändes oss tvungna att agera, sa han i en intervju med klubbens egen tv-kanal.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.