Bengalkastarna i Hammarbyklacken identifierade

IFK Göteborgs säkerhetschef: ”Våra fans inte oskyldiga – provocerade”

avMichael Wagner, Petra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. Två bengaler kastades från Hammarbys klacksektion mot sittplatspubliken.

En person tände bengaler hos IFK Göteborgsklacken.

– De tre personerna är identifierade, säger IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius till Sportbladet.

Många av de drygt 15 000 åskådarna på Gamla Ullevi fick nog kalla kårar när det började kastas bengaler mellan läktarna under matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby under tisdagskvällen.

Scenerna var på väg att bli en repris av skandalen från tre år tidigare, 2015, när Bajensupportrarna kastade bengaler och knallskott upp bland sittplatspubliken varav en bengal då också kastades tillbaka mot Hammarbyfansen. Matchen avbröts då tillfälligt.

Under tisdagskvällen gick det inte så långt att situationen eskalerade.

– Vi hade delvis tur att vi var på rätt plats med personal när det här började, säger Mike Sahlenius sent under tisdagskvällen till Sportbladet efter det sammanfattande säkerhetsmötet hållits efter matchen på Gamla Ullevi.

Vad hände?

– Två bengaler kastades från Hammarbys klack mot andra läktarsektioner. En person omhändertogs och har hörts av polisen. Det samma gäller för en person som tände på bengaler hos IFK Göteborgsfansen.

”Alla tre är identifierade”

– Totalt är det tre personer som är inblandade i de här två incidenterna och alla tre är identifierade, säger Sahlenius, som är noga med att påpeka:

– Det två bengalerna kastades från Hammarbys klacksektion men våra fans är inte oskyldiga. De provocerade Hammarbyfansen, säger IFK Göteborgs säkerhetschef.

Den ene av de identifierade bengalkastarna hittades av polisen på en av Hammarbys supporterbussar, uppger Göteborgs-Posten.

Ingen ska ha kommit till skada av bengalerna som kastades mot sittplatspubliken.

Hammarbys matchvinnare Jiloan Hamad hyllar de egna fansen, men tar tydligt avstånd från supportrarna som kastade bengaler:

Hamad: ”Måste bort”

– Fansen betyder jättemycket. Man kommer till uppvärmningen och känner deras stöd. Det är kanske den procenten som gör att vi orkar stå upp hela matchen och ge tillbaka.

Om de kastade bengalerna säger Hamad:

– Sådant måste bort. De brukar sköta sig bra, sen finns det alltid någon som gör något dåligt och så får alla ta konsekvensen av det. Men det är klart att ingen i laget stöttar det, vi tar avstånd från det helt och hållet och jag hoppas att de sköter sig framöver.

– De måste höja sig en nivå där, säger Jiloan Hamad.

1 av 2 | Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N
En bengal tas om hand efter att en Hammarbysupporter (ej i bild) kastat in den mot IFK Göteborgs supportrar under fotbollsmatchen.
De har gjort flest säsonger i Allsvenskan 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM