Sponsoravtal ger damklubbarna VM-ersättning

Fifa är på väg att öppna plånboken för damlandslagen.

Samtidigt står det nu klart att damallsvenska klubbar ersätts med sponsorpengar till nästa års VM-slutspel i Frankrike.

– Här är det näringslivet som går in och sätter ner foten på ett lite kaxigt sätt, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, till SVT Sport.

Det har länge rått ett brett missnöje kring den ojämna ekonomiska fördelningen mellan herr- och damfotbollen.

Sportbladet kan berätta att Fifa redan i oktober kan besluta om en ökad ekonomisk ersättning till de nationella förbund som tar sig till VM nästa år. Dessutom ska det finnas en rekommendation om att införa ersättning till damernas klubblag.

Nu står det klart att klubbarna i damallsvenskan kommer att kompenseras ekonomiskt i samband med nästa års mästerskap i Frankrike via ett nytt sponsoravtal.

Bostadsutvecklande bolaget Obos blev i juni samarbetspartner med damallsvenskan och planerar nu investera 40 miljoner kronor i ligan de kommande fem åren.

”Pengarna kommer inte från FIfa”

Nu har Obos även slutit ett avtal med Elitfotboll Dam som innebär att de damallsvenska klubbar som släpper sina norska och svenska spelare till VM 2019 får en engångssumma på 75 000 kronor per spelare.

– Här är det näringslivet som går in och sätter ner foten på ett lite kaxigt sätt. Pengarna kommer alltså inte från Fifa eller Uefa, säger EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström till SVT Sport.

I ett pressmeddelande skriver Obos:

”Bidraget är unikt i det hänseendet att det riktas direkt till landslagsspelarnas hemmaklubbar, vilka fyller en viktig funktion för spelarna och bland annat betalar deras löner.

Genom initiativet går Obos före Fifa mot målet att skapa en mer jämlik herr- och damfotboll. Ersättningen skapar förutsättningar för spelare, klubbar och samhället att fortsätta utvecklas”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.