Janne: ”Det är ett svårt läge”

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN

Janne Andersson är osäker kring vem som ska spela med Marcus Berg.

Han vill inte använda ordet kris – men han ser gärna att någon spelare hjälper honom på traven.

– Jag tycker det är ett svårt läge. Jag känner inte att det står någon stenhårt vid min dörr och kräver att komma in, säger Janne Andersson.

Ola Toivonen var inte med när Sverige spelade EM i Frankrike 2016. Han var inte heller med i Janne Andersson trupp i inledningen av VM-kvalet, men anfallaren blev sedan en av nyckelspelarna i ett landslag som tog sig till kvartsfinal i Ryssland.

Efter sommarens insats i VM valde Toivonen att tacka för sig. Därmed finns en vakant plats i anfallet bredvid Marcus Berg.

– Det finns ingen självklar lösning. Så kan jag säga. Det är inte självklart vem som ska in. Ibland har man det, en ganska självklar ordning. Men det har vi inte nu, sa Andersson efter matchen mot Österrike.

”Ett svårt läge”

Vid söndagens presskonferensen, dagen före Nations League-mötet med Turkiet, fick han återigen frågor om anfallssituationen. Förbundskaptenen erkände att det är en ovan och knepig situation.

– Man kan säga så här, utan att överdriva då det blir så kraftigt, att jag tycker det är ett svårt läge eftersom Ola och Marcus har varit så oerhört tydliga tillsammans, de har varit ett så bra par under en längre tid. När den ena slutar så ska man bygga om till något nytt och min grundinställning är att vi ska fortsätta spela på ett liknande sätt, säger Andersson och fortsätter:

– Men som jag sa häromdagen, skulle det utvecklas så att någon ny spelare eller någon helt plötsligt får ett genombrott och visar något annat - vilket jag hoppas det kan komma ett antal såna - så får man vara beredd att ändra lite i principerna i hur man ska spela. Men som jag ser på det nu känner jag inte vi ska ändra vårt sätt att spela. Vi vill ha någon som spelar forward med Marcus Berg på ett liknande sätt (som med Toivonen). Sen är det alltid den spelarens egenskaper som avgör hur det blir.

”Inte så mycket tid för provanställning”

Förbundskaptenen vet inte om han kommer att ha tid att ge någon spelare flera chanser för att kunna bygga självförtroende i Blågult.

– Det handlar om att folk måste prestera, så är det. Det är en bra grej att bygga självförtroende, men vi är i skarpa lägen hela tiden så det finns inte så mycket tid för ”provanställning”. Det gäller att man kan gå in och leverera hyfsat, så det blir en löpande utvärdering hela tiden.

– Sen har jag också sagt att det finns ett par intressanta forwards som är strax bakom. Några spelar där ute i dag, några är yngre - det är inte tomt. Men jag känner inte att det står någon stenhårt vid min dörr och kräver att komma in - det känner jag inte i dag. Där hoppas jag det kommer hända lite, att det utvecklas på forwardssidan.

”Jag vet inte hur jag ska göra”

Sen betonade Andersson att det kan gå snabbt och tog Toivonen som ett exempel. Anfallaren var inte med i EM 2016 och var inte heller uttagen i Anderssons första landslagstrupper.

– Man ska också komma ihåg att för ett par år sedan var Ola Toivonen inte med i VM. Ola som är så hyllad i dag var inte med i EM, han var inte med i den svenska truppen. I början hade jag inte med honom, men sen kom han in. Han spelade inte i Toulouse på hela våren, så du behöver inte vara en stjärnspelare i de största klubbarna i världen för att göra det bra i svenska landslaget.

– Det finns spelare som man kan bygga upp ett bra anfallsspel runt, även om de inte spelar i de allra största klubbarna alltid. Men jag kan inte säga exakt. Det är en speciell situationen som jag sitter i med laguttagningen med den här begränsade tiden. När man hade ett klubblag kunde man jobba på olika sätt och jobba över tid. För mig är det en ny situationen att hantera, och jag vet inte hur jag ska göra.

Publicerad:

LÄS VIDARE