Tvingas nu ljuga om hans framtid

Zetterberg offer för märkliga systemet

Publicerad:

FOTBOLL

Henrik Zetterbergs karriär är över.

Ändå tvingas Detroit Red Wings låtsas som att han inte har slutat.

Anledningen: Lönetekniska skäl.

Vid 16-tiden på fredagseftermiddagen kom det trista – men för all del icke överraskande – beskedet att Henrik Zetterberg tvingas avsluta hockeykarriären.

Ryggen håller helt enkelt inte för fortsatt spel.

Men när Detroit Red Wings general manager Ken Holland kommenterar nyheten poängterar han att Zetterberg ”inte har slutat”.

Låter det konstigt?

Det är konstigt.

Men det finns en förklaring.

Frigör löneutrymme

Zetterberg har nämligen tre år kvar på sitt kontrakt och om han officiellt väljer att avsluta karriären så måste han också bryta kontraktet i förtid. I ett sådant fall ”bestraffas” Detroit och tvingas fortsätta bokföra hans lön mot lönetaket.

Därför väljer man att ta till ett numera beprövat knep; nämligen att låtsas som att Zetterberg inte har slutat. Det gör att man får sätta upp honom på ”långtidsskadelistan” – och slippa räkna hans lön mot lönetaket.

Zetterberg har en caphit (lönetaksträff) på 6,08 miljoner dollar, så genom att göra på det här sättet frigör klubben en hel del löneutrymme.

Samtidigt hamnar ”Zäta” själv i en besvärlig situation då han av förklarliga skäl inte längre kan spela hockey, men ändå inte officiellt kan säga att han slutat.

– Jag sätts som jag förstår upp på långtidsskadelistan och blir kvar där under de här återstående tre åren, bekräftar han för Sportbladet.

Har hänt förut

Han är dock långt ifrån ensam om att bli ”offer” för detta fenomen. Exempelvis spelade Mattias Öhlund sin sista hockeymatch den 27 maj 2011, men trots att han omedelbart gav upp hoppet om en comeback, så kunde han inte officiellt sluta förrän kontraktet löpte ut, fem år senare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.