”För oss tillbaka till de mörkaste åren”

FOTBOLL

Planstormning och kravaller i Birmingham skakar den brittiska fotbollen

I dag hoppas hela England att de ska få arrangera VM 2018.

I går skämde tusentals fans ut sig i Birmingham.

Efter derbyt mellan Birmingham och Aston Villa stormades planen av fans och polisen tvingades gå emellan för att undvika ett tunga kravaller.

Foto: Sebastian Larsson jublar efter sitt straffmål.

Kvartsfinalen i ligacupen var på förhand ett hett möte mellan lokal- och ärkerivalerna Birmingham och Aston Villa och med facit i hand borde den kanske inte spelats efter mörkrets inbrott.

Birmingham vann matchen med 2-1, bland annat efter ett mål av Sebastian Larsson. Efter slutsignalen invaderade tusentals hemmafans planen på St Andrew's och sökte sig bort mot de 3800 Villa-fans på bortasektionen.

Kastade ner plaststolar

Polisen gick emellan och slog en järnring runt fansen för att undvika total konfrontation och i samband med detta kastades det in bengaliska eldar mot fansen nere på planen och Villa-anhängarna slet också loss plaststolar från läktaren och kastade ner.

Oroligheterna fortsatte även efteråt – utanför arenan.

Enligt polisen i Birmingham fick 14 personer föras till sjukhus för omplåstring. Två polishundar skadades också i samband med oroligheterna och en pub och flera bilar runt arenan slogs sönder.

Tajmingen för kravallerna kunde knappats kommit mer olägligt eftersom FIFA:s exekutiva kommitté ska rösta fram vilket land som ska få arrangera VM 2018. Ett VM som England har stora förhoppningar om att lägga vantarna på.

Det engelska fotbollsförbundet FA gick snabbt ut och fördömde oroligheterna. Klubbarna har lovat att starta utredningar för att få tag på de värsta bråkmakarna och Birminghams skotske tränare Alex McLeish var dämpad efter segern, som var Birminghams första över Aston Villa sedan 2005.

”Hemskt att se bråkstakarna”

Han blev påmind om en mörk tid i den brittiska fotbollens historia.

– Det var hemskt att se de här bråkstakarna springa in på planen. De var bilder från en mörk tid, sa McLeish, enligt The Guardian.

– Jag vet att vi inte har slagit Aston Villa på ett tag och fansen uppträdde som om det var en cupfinal, men när man ser bengaler kastas in bland folk så är det någonting man inte vill bli kopplad till.

Sent i natt höjdes också kritiska röster till den sena avsparkstiden. I vanliga fall spelas alla högriskmatcher i England tidigt på lördags- och söndagseftermiddagarna.

Matchen då?

Ja, ni vet att Birmingham vann och att Sebastian Larsson gjorde 1-0. Med sex minuter kvar blev Nikola Zigic Birminghams stora hjälte när han satte 2–1-målet på ett inspel från Cameron Jerome på högerkanten.

Sebastian Larsson haltade ut med ljumskont i 88:e matchminuten

ARTIKELN HANDLAR OM