Wennman: Rooney är Englands joker

BLOEMFONTEIN. Om Wayne Rooney vore ett spelkort, vilken valör hade han då när han kom till VM?

Kung eller ess, eller hur?

Sen dess har tre rundor spelats, leken har blandats och Rooneys status är plötsligt helt ny:

Det är han som är jokern i dag.

Trodde väl aldrig att jag skulle beskriva Super-Wayne som ett ”wild card” inför en VM-match mellan Tyskland och England, men så är ju faktiskt läget.

Ingen vet riktigt var han står just nu. Vad är han värd? Vad kan han ställa till med?

”Wazza” har gått från kung till joker på 25 märkliga dar i Sydafrika, och vi sitter alla och kliar oss i skallarna och undrar vad som hände med den där dundrande VM-succén som förutspåtts.

Det kanske är dags i eftermiddag?

Det kanske är Rooney-time?

Det kanske blir en stentuff rysare som inspirerar den här gossen till nåt alldeles extra?

Ni har ju sett själva:

Mot både USA och Algeriet var Rooney så mycket ovän med bollen och hamnade så fel i löpvägarna att Fabio Capello till och med fick frågor om han tänkte peta stor­stjärnan till mötet med Slovenien.

Det var smått chockerande. Wayne Rooney var just då inte värd mer än klöver åtta i kortleken.

Men sen kom en energisk, viljeladdad insats mot slovenerna, ett stänk av den normale Wayne Rooney, och det var bara en superräddning med ett par fingertoppar och en grinig stolprot som hindrade honom från att göra sitt första VM-mål.

Satte 15 mål på träningen

Han byttes ut efter 70 minuter med en ömmande vrist (den är bra nu), men det fanns nåt där som sa att hans VM just hade börjat.

Inför alla gruppspelsmatcherna har hans lagkompisar öst beröm över United-anfallaren och berättat om hans bravader på träningarna.

Senast på midsommarafton satt målvakten David James och berättade för det engelska pressdrevet hur Rooney hade varit helt makalös på träningen samma förmiddag:

– Han måste ha smackat in femton mål på mig i dag. Det bara small, sa James.

Och lagkaptenen Steven Gerrard har gång på gång förklarat att det kommer att lossna vilken sekund som helst för sin barndomsbekant från Liverpool. Gerrard missar inte ett tillfälle att tala gott om Rooney, trots att de spelar i klubblag som är dödsfiender. Och trots att Rooney sa ”fuck off” till sin kapten under mötet med Algeriet.

– Jag är säker på att Wayne kommer att göra mål mot Tyskland, sa Stevie G i går.

Vad Rooney själv tror är obekant. De uttalanden som återgavs av Daily Mirror i går – och som spreds till alla tidningar inklusive denna – var inget ”hets mot Tyskland”, som man kunde förledas tro.

Capello visar inte korten

Det var två fullständigt normala citat från en presskonferens för två veckor sen, innan Rooney hade en aning om att England skulle möta Tyskland. Mediabedrägerierna fortsätter, alltså.

Apropå kortspel:

Jag åkte med Drevet på mitt livs längsta bussresa i går, sju och en halv timme mellan Sun City och Bloemfontein. Mina fyrbenta vänner var jobblediga eftersom det var lördag, det spelades högljudd musik och det dracks en och annan pilsner i denna buss.

Och det spelades kort.

Drevet körde gin rummy, sen en form av trekortspoker som

kallas Three Card Bragg. Jag har aldrig sett sämre pokeransikten. Laptop sköt ut hakan en halv decimeter när han hade bra kort, Babyface nynnade när han hade dåliga kort och tystnade när han fick bra, Howard från The Sun blev blodröd i ansiktet varje gång han fick skit. Vilket han fick i tre timmar i sträck.

De var så lättlästa att de lika gärna kunnat spela med öppna kort.

En som aldrig spelar med öppna kort är Fabio Capello. Inför tyskmatchen vet vi i alla fall mer än nånsin: vi vet att han har laget klart på tio punkter av elva.

Får lejonen vara i fred?

Enda frågetecknet är vem som ska spela mittback bredvid John Terry. Blir det Jamie Carragher, Matt Upson eller den nu spelduglige Ledley King?

Alla tre fick lika många röster av Drevet

i går kväll, men jag går på den alltid välunderrättade Skelettets linje:

– Han väljer nog Carragher.

Vid engelsk seger i dag (vilket skulle

förvåna mig) blir det förstås fullständig cirkus i England. Det kommer att klättras i lejonstatyerna på Trafalgar Square, precis som efter 5–1-segern 2002.

Men för att påminna om hur det snabbt det svänger vill jag berätta om det stora, upplysta tältet som mötte oss vid infarten till Bloemfontein i går.

Det stod, ordagrant:

”McClarens Cirkus. Showen varar i 90 minuter”.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN