Europa League

Stefanelli sköt AIK vidare i Europa League

avFrida Fagerlund

0–1-underläge mot Shamrock Rovers i den första rundan av Europa League-kvalet.

Då skanderade publiken efter Nicolas Stefanelli – som till slut hoppade in och avgjorde för AIK.

– Jag höll med dem om att i dag var ett alldeles ypperligt tillfälle för Nicolas att spela, säger tränaren Rikard Norling.

Nicolas Stefanelli har fått knapert med speltid under den pågående säsongen. Endast två starter har det blivit i allsvenskan, men trots ringa möjligheter att visa upp sig har han noterats för två mål och en assist.

Efter segern borta mot Gif Sundsvall i helgen dementerade tränaren Rikard Norling att 23-åringen är i frysboxen för att stanna.

– Det har inte hänt något. Han har en fantastisk attityd till sitt spel i AIK. Det kan se annorlunda till nästa match sa Norling då.

Trots att tränaren valde att vila flera ordinarie spelare i returmötet mot Shamrock Rovers fanns inte argentinaren med i startelvan under torsdagen heller, men han skulle visa sig ha stor del i att AIK till slut tog sig vidare.

– Dags att kemtvätta min kostym, det är kontentan av den här fajten. Vi fick kämpa oerhört hårt för att gå vidare, summerade Norling efter matchen.

Ex-Karlstadspelaren chockade AIK

Kristoffer Olsson vilades och Enoch Kofi Adu bildade i stället centralt mittfält med Ahmed Yasin och Denni Avdic. Inte heller lagkaptenen Henok Goitom fanns med från start, Stefan Silva ackompanjerade Tarik Elouynoussi i anfallet. 

1–0-resultatet från bortamötet utjämnades snabbt av Rovers. Efter en relativt jämn inledning, där AIK möjligen hade något hetare lägen, sköt Daniel Carr (som förra året spelade i Karlstad) in 1–0 på en hörna och satte en nerv i dubbelmötet.

Kort därefter höll AIK på att ställa till det rejält för sig själva då ett missförstånd i försvaret ledde fram till att en motståndare kom ensam med Oscar Linnér. Målvakten gjorde sig dock stor och räddade avslutet, men publiken buade trots det ljudligt.

Med dryga halvtimmen kvar att spela, och fortfarande 0–1 på resultattavlan, valde Norling att göra ett dubbelbyte. In kom Olsson och Goitom och ersatte Avdic respektive Silva. Den efterföljande perioden kom AIK betydligt högre upp i planen.

Stefanelli frälste AIK

Med tio minuter kvar av ordinarie tid fick även Nicolas Stefanelli hoppa in. Då hade publiken på Friends arena skanderat ”Argentina, Argentina”.

– Jag tycker att publiken på nåt sätt i dag gör det ganska bra, de vet att det är en fin balansgång mellan när vi verkligen ska vakna till, kom igen nu, och så växeldrog de med att verkligen stötta pusha och sjunga, säger Rikard Norling.

– Jag höll med dem om att i dag var ett alldeles ypperligt tillfälle för Nicolas att spela. Det visade ju sig att han var en del utav skillnaden i dag.

Några minuter senare var argentinaren var nära att kvittera strax därefter då han frispelades av Olsson men skottet smet utanför. Matchen togs till förlängning och där blev det till slut Stefanelli som klev fram. Knappt hade klockan hunnit ticka upp till 93 innan anfallaren lade in 1–1 bakom 16-årige Gavin Bazunu i Rovers-målet.

– Jag har fyra forwards som just nu behövs och gör det jättebra, säger Rikard Norling som inte vill se Stefanelli bli utlånad.

Vad Stefanelli tyckte själv om matchen vet vi inte. Den kortväxte anfallaren lyckades smyga förbi hela pressuppbådet i den mixade zonen.

Ställs mot danskt motstånd

Härnäst väntar danska Nordsjälland i den andra kvalomgången.

– De har ett rykte om sig att utmana sig själva i sitt spel så jag ser fram emot att sätta tänderna i dem, säger Norling.

Kristoffer Olsson, med stor erfarenhet av den danska ligan efter sina år i Midtjylland, menar att AIK måste upp ytterligare en nivå.

– Det är ett ungt lag, spelskickligt, spelar ändra från målvakten och vill verkligen spela fotboll, konstgräs, bra förra säsongen, rabblar Olsson upp innan han avslutar:

– Det blir tufft, de är säkert bättre än de vi mötte i dag. Så vi måste säkert höja oss ännu mer.

AIK börjar borta 26 juli och spelar returen hemma 2 augusti.

Foto: TT
AIK jublar efter Stefanellis mål.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM