Småstjärnorna redo för scenen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-29

Flera av de stora stjärnorna för gamla för VM 2010 – Lagerbäck provar nya talanger i matchen mot Turkiet

gräver guld Lars Lagerbäck har tagit Sverige till fem mästerskap på raken. Men till VM 2010 kommer stora delar av den framgångsrika truppen att behöva bytas ut då dagens profiler börjat bli till åren. Lagerbäck är nu på jakt efter nästa generations stjärnor.

Fotbollslandslaget står inför en stor generationsväxling efter EM 2008.

Den inleds i dag, då förbundskapten Lars Lagerbäck presenterar några av framtidens landslagsmän i den trupp som ska möta Turkiet 6 februari.

dinosaurier? Mellberg och Ljungberg är två spelare vars kvarsvarande mästerskap är räknade. Lagerbäcks uppgift är att hitta ersättare.

Även om många ordinarie landslagsspelare kanske inte slutar direkt efter EM, är det en hel del som lär vara för gamla för ett eventuellt VM 2010.

Tio över 32 år

2010 skulle till exempel tio spelare vara 32 år eller äldre:

Niclas Alexandersson, Marcus Allbäck, Petter Hansson, Rami Shaaban, Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg, Daniel Andersson, Mikael Nilsson, Erik Edman och Anders Svensson.

Att alla tio skulle fortsätta eller lyckas behålla sina givna platser i en svensk landslagstrupp är föga troligt.

– Jag har inte börjat prata med spelarna konkret.

Hittills är det ingen som gett några signaler att sluta, säger Lagerbäck som ändå nämner Alexandersson och Allbäck som potentiella karriäravslutare efter EM.

– Sedan är det möjligt att det blir några till som känner att de inte har orken eller motivationen. Men jag tror inte att det blir dramatiskt många, menar Lagerbäck.

Nya får chansen

Bland annat därför har Lagerbäck flaggat för att låta oprövade spelare få chansen mot Turkiet.

Det handlar om namn som Sebastian Larsson, 22, Marcus Berg, 21 och Fredrik Stenman, 24, som inte kunde testas under januari-turnén då bara spelare från de skandinaviska ligorna var aktuella. Samt Mattias Bjärsmyr, 21, som gjorde bra ifrån sig i Costa Rica/USA. Samtliga fyra är aktuella för den EM-trupp som presenteras i mitten av maj.

Troligen vilas spelare som Fredrik Ljungberg, Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg.

Fotnot: Landslagets förbundskapten Lars Lagerbäck håller presskonferens i dag klockan 14.00. Du följer den på sportbladet.se.

Följ ämnen i artikeln