AIK i skadekris

avRobert Laul

Tre nya AIK-skador – Özkan lämnade i tårar

1 av 2 | Foto: Markus Jonsson var en av spelarna som fick kliva av planen skadad.

Gabriel Özkans baksida höll i 20 minuter.

Sedan lämnade han Råsunda med tårar rinnande längs kinderna.

Efter ytterligare en muskelskada är frågan om hans kropp klarar spel på elitnivå.

– Vi vet inte. Vi vet inte vad som är fel, säger AIK:s läkare Karol Zyto.

Gabriel Özkan, 21, anses av många som en av Sveriges största fotbollstalanger. Problemet är att han aldrig får chansen att visa det. Totalt har det bara blivit 18 allsvenska matcher – och nästan lika många skador.

I går – i sin allsvenska comeback på Råsunda efter en fyra månader lång rehabilitering för en bristning i höger baksida lår – fick han en ny bristning, den här gången i vänster baksida lår.

– Det är inte samma skada som tidigare. Vänster lår har han inte haft problem med på ett år, säger AIK:s läkare Karol Zyto.

Vad beror det på att han slår upp den igen?

– Jag vet inte. Vi har undersökt honom på alla möjliga vis men har inga svar. Det måste vara otur, samtidigt händer det för ofta för att bara avfärda som otur.

”En slump”

Karol Zyto tänker nu konsultera expertis på muskelsjukdomar för att se om Gabriel Özkan lider av en sådan.

– Jag tror inte att det är så, men vi måste titta på allt, säger Karol Zyto.

Hur länge blir han borta?

– Jag vet inte, men senaste skadan tog fyra månader. Då var vi väldigt försiktiga.

Finns det en risk att Özkan aldrig kommer att kunna spela fotboll på den här nivån eftersom han går sönder hela tiden?

– Jag vet inte. Eftersom jag inte vet vad felet är kan jag inte svara på det. Men han är ju frisk för övrigt. Även om det låter osannolikt tror jag att det är en slump, säger Karol Zyto.

Mystiska skador

Även två andra AIK–spelare – Markus Jonsson och Bojan Djordjic – plågas av mystiska skador och tvingades bryta matchen mot Halmstad. De är inte heller aktuella för spel före EM-uppehållet. Bojans krånglande knä ska genomgå en titthålsoperation så snart som möjligt.

– Det är samma knä som Bojan haft problem med tidigare. Vi har gjort alla undersökningar förutom titthålskirurgi vilket vi planerar att göra nu. Menisken är enda tänkbara förklaringen, säger Karol Zyto.

Markus Jonsson?

– Markus är ett föredöme när det gäller att träna och bygga upp kroppen. Nu fick han en sträckning i sin andra ljumske, inte den han haft problem med tidigare. Vi vet inte vad som ligger bakom där heller. Jag hoppas att det är en slump att de här tre killarna drabbas hela tiden, säger Karol Zyto.

ARTIKELN HANDLAR OM