”Domaren kan petas”

Foto: Ilska hos IFK Göteborg sedan domaren dömt straff i Basel.
FOTBOLL

BASEL/STOCKHOLM. Domaren Charles Joseph Richmond sänkte IFK Göteborg.

Efter jätteskandalen på St. Jakob Park petas skotten från att döma Champions League.

–?Den jävla idioten pallade inte för trycket, dundrar Pontus Wernbloom.

Det stod 2–2 och IFK Göteborg var bara minuter från att slå ut den mäktiga schweiziska storklubben efter en smått bragdartad insats. Då bjöd domaren FC Basel på en straff. Tv-bilderna visar att bollen inte alls tog på Hjalmar Jonssons hand.

–?Det är fan ta mig skandalöst. Bollen träffade mig i bakhuvudet. Jävligt surt att åka ur på det här sättet. Vi var värda att gå vidare, säger Jonsson.

”Stod inte emot”

Ivan Ergic satte straffen och gjorde sedan också 4–2 på stopptid när Blåvitt tryckte på för en kvittering. Efter slutsignalen ville ordentligt uppretade spelare och ledare prata med domaren Charles Joseph Richmond, Skottland. Sportchefen Håkan Mild var snabbt framme vid mittlinjen.

–?Jag sa bara att ”tog du fel har du gjort ett stort jävla misstag”. Domaren svarade inte. Han borde inte få döma internationellt på lång tid. Ska han blåsa straff måste han vara säker till hundra procent. Han klarade inte att stå emot när publiken skrek. Jävligt dåligt att inte fixa det, säger Håkan Mild.

Sent i natt satt Uefas domarobservatör och granskade matchen på dvd.

Sedan betygsatte han domaren på en skala mellan 1–10 i sin rapport. Nu ska Uefas domarkommité avgöra om Charles Joseph Richmond får fortsatt förtroende i Champions League. Inget talar för att han får det.

Wernbloom otröstlig

Domarbasen Bo Karlsson är medlem i Uefas domarkommitté och såg FC Basel–IFK Göteborg på tv.

–?Ett stort misstag måste markeras kraftigt. Om det är avgörande för matchens utveckling är det ännu värre: då ska det tydligt synas i rapporten. Gör man flera stora misstag måste vi agera så att man inte får fortsätta, säger Karlsson, som dock betonar att händelsen måste videogranskas först.

Anfallaren Pontus Wernbloom, som elegant dunkade in 0–1 i den första halvleken, var otröstlig och nära tårarna när han efter förlusten mötte media.

–?Det är för jävligt och jag känner bara tomhet. Den jävla idioten (domaren) pallade inte för trycket här inne. Han var helt jävla värdelös resten av matchen också. Ett stort skämt. Det kommer att ta ett tag att smälta det här, säger Wernbloom.

ARTIKELN HANDLAR OM