Uefas dom: Så skötte ni er under EM

avPetra Thorén

FOTBOLL

Zlatan gjorde EM:s snyggaste mål: ”Ett av de vackraste jag sett...”

1 av 11

Sverige åkte ur EM, men Zlatan Ibrahimovic blev en vinnare.

Konstmålet mot Frankrike är utsett till mästerskapets bästa av Uefas analysgrupp.

– Det var ett väldigt vackert mål, rent tekniskt, på det sättet som han utförde det, säger ­Uefa-observatören Lars Lagerbäck.

Efter EM hade Uefa en fansomröstning på sin hemsida om vilket mål som var snyggast i EM.

Zlatan Ibrahimovics konstspark, liggandes i luften, mot Frankrike vann.

Nu står det klart att det blev svensk seger även när Uefas analysgrupp, med tränarprofiler som Gerard Houillier, Fabio Capello och Sveriges före detta förbundskapten Lars Lagerbäck, var jury.

Zlatan Ibrahimovics mål var EM:s bästa i kategorin öppet spel. Målet kom ­efter ett inlägg av Sebas­tian Larsson på högerkanten.

– Det var ingen formell omröstning utan diskussioner och där snackade ­ vi ihop oss ganska snabbt, säger Lars Lagerbäck.

Blev bättre efter hand

Lars Lagerbäck har som svensk förbundskapten sett Zlatan göra många mål, men detta var speciellt medger han.

Erik Hamrén, Sveriges nuvarande förbundskapten, tycker att det är ett av de vackraste målen han har sett.

– Ja, det får det nog bli även om jag är subjektiv när det är en egen spelare..., säger Erik Hamrén.

I Uefa-analysen framkommer också fördelar och tendenser i Sveriges spel.

Bland annat visar siffror att Sveriges spel blev bättre efter hand, spelarna löpte mer och hade högre passningsprocent i matcherna mot England och Frankrike jämfört med i förlusten i premiären mot Ukraina.

”Inte alls nöjda”

– Det var väldigt ängsligt, den första halvleken i premiären är vi inte alls nöjda med, men sedan i andra halvlek blev det bättre. Och matchen mot England, pratades det om när jag var på Uefakonferens, som en av de bästa matcherna i EM, säger Erik Hamrén.

Vilka slutsatser har du dragit av inledningen mot Ukraina, hade det blivit bättre om du valt en annan startelva eller finns det andra orsaker?

– Det finns många orsaker och det är svårt att ­ säga om det hade blivit bättre om jag spelat med ett annat lag från start, den frågan kommer vi aldrig få svar på. 

Det blev ju ändring när en spelare som Anders Svensson kom in, har du själv dragit slutsatsen att du borde startat med mer rutinerade spelare?

– Som sagt det var många orsaker till varför det inte fungerade som vi ville. Vi får aldrig svar på om det var uppställningen. Och ser man till EM 2008 tog laget också tre poäng fast man hade en betydligt mer rutinerad trupp.

”Gjorde extra ont”

I rapporten står det också att Sverige lämnade EM efter att ha visat en bild av den potential laget besitter. Matcherna mot England och Frankrike gjorde starkt avtryck.

– Jag tror att många uppskattade sättet som vi spelade på. Det var därför det gjorde extra ont, vi åkte ut när vi var på gång och Zlatan var i högform.

Till sist: hur har veckan efter ”miraklet i Berlin” varit?

– Jag har rest och träffat en hel del folk och otro­- ligt många har kommit fram och uttryckt sin tacksamhet och glädje. Det betyder mer än vad man tror för många. Det har varit några trevliga dagar, säger Erik Hamrén.

UEFA OM ZLATAN

Zlatan Ibrahimovic. En ”fri ande” som gav inspiration till sina lagkamrater. Zlatans 1–0 mot Frankrike utses till hela turneringens vackraste mål och han kommer med i truppen över turneringens bästa spelare.

UEFAS POSITIVA KRITIK OM BLÅGULT

Ingen har väl glömt? Efter Sveriges inledande EM-förluster mot Ukraina och England öppnade Zlatan målskyttet mot Frankrike med ett riktigt supermål.

Sverige har hög konditionskapacitet och svarar för en stor arbetsinsats.

Långskott beskrivs som ett värdefullt, svenskt vapen.

”Väldigt bra” hörnor och inläggs- frisparkar.

Ett kompakt och disciplinerat försvarsblock.

ARTIKELN HANDLAR OM