Bahoui tillbaka med taktisk disciplin: ”De fick en annan Nabil”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

När Nabil Bahoui lämnade AIK ville han visa hela världen att han kunde göra mål.

Nu är han tillbaka med nya insikter om vikten av att underkasta sig taktisk disciplin.

– Jag glömmer aldrig mitt första möte med tränaren i Tyskland, säger 27-åringen.

Sedan Nabil Bahouis förra vända i AIK har Rikard Norling tagit över som tränare och infört ett 3–5–2-system med wingbackar. Det innebär att Bahoui, som tidigare mest spelat som offensiv ytter, har fått anpassa sig till nya positioner. Norling har bland annat använt Bahoui i den så kallade pocketrollen på AIK:s innermittfält.

– Det är längre ner i banan, fler defensiva uppgifter och ansvar. Sedan jag lämnade Sverige är det nog defensiven och den taktiska biten jag har utvecklat mest. Jag får försöka hitta en balans mellan att kunna fixa något offensivt och göra det hårda jobbet defensivt.

”Gör mål, så blir alla glada”

Nabil Bahoui gjorde 26 mål på 64 matcher i AIK innan han sommaren 2015 flyttade till saudiska Al-Ahli. Bara ett drygt halvår senare gick han vidare till Hamburg som då tränades av Bruno Labbadia.

– Jag glömmer aldrig mitt första möte med tränaren i Tyskland. ”Vad är det viktigaste i fotboll?” frågade han mig. Då sa jag att det är att göra mål. Han svarade: ”Nej, det är taktisk disciplin”. Då förstod jag vad grejen var i Tyskland, att man måste veta vad alla ska göra vid alla olika tillfällen. I min hjärna hade det bara varit ”gör mål, så blir alla glada”.

”De fick en annan Nabil”

Nabil Bahoui tror inte att AIK hade väntat sig att han skulle ha utvecklats så mycket taktiskt sett.

– De som känner mig från min förra tid i AIK känner mig nog som raka motsatsen. Det hade inget med taktik att göra, mer fixa lite mål och assister. När jag kom tillbaka tror jag att de var inställda på det. Men de fick en annan Nabil, som gör mer defensivt. Jag har haft några möten och de har varit hur nöjda som helst taktiskt och defensivt.

Men även om Nabil Bahoui nu är en mer taktiskt skolad spelare kan han sakna den frihet han tidigare haft.

– Om jag fick bestämma skulle jag spela vänster yttermittfältare i en 4–3–3- eller 4–4–2-uppställning. Lite fri roll, inte jobba hem så mycket. Men hur ofta får jag bestämma taktiken? Aldrig, säger han med ett leende.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM