Guardiolas nycklar – så blev City mästare

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Manchester City vann Premier League i överlägsen stil.

Nu avslöjar The Sun Pep Guardiolas hemligheter som har legat till grund för lagets dominans i ligan i år.

Enligt tidningen rör det sig om detaljer kring Etihads gräsmatta, spelarnas matvanor och paintball-utflykter.

Det var tabelljumbon West Bromwich som – i och med segern mot Manchester United – till slut fixade Premier League-titeln åt Manchester City. I och med 1–0-vinsten är Citys ledning ointaglig.

De ljusblå har varit tämligen överlägsna i ligan den här säsongen. Det krävs bara tre vinster i de fem återstående matcherna för att laget ska slå poängrekordet i ligan (95 poäng över en säsong).

Dessutom har de gjort hela 93 ligamål hittills denna säsong – 30 fler än tvåan Manchester United.

Enligt den brittiske tidningen The Sun har Pep Guardiola flera – ofta oerhört detaljerade – tricks som har legat till grund för lagets suveräna säsong.

Gemensamma måltider

Den första saken som spanjoren förändrade när han kom till klubben var att införa två obligatoriska gemensamma måltider per dag för spelarna. Redan vid frukost samlas hela laget – spelare och ledare – för att avnjuta dagens första måltid ihop.

Efter förmiddagens träningspass samlas de åter för att äta lunch tillsammans. Enligt tidningen får spelarna alltid med sig en påse nötter hem också.

Exakta mått på mattan

Guardiola var tidigt tydlig med att gräset på lagets hemmaplan, Etihad Stadium, skulle trimmas till att vara exakt 23 millimeter högt. Det ska enligt spanjoren vara den optimala längden för att kunna spela på det sätt som City vill.

Under sin tid i Barcelona och Bayern München var hans gräsmatta klippt till 19 millimeter, men på grund av regnet och kylan i England går inte detta nu.

Aktiviteter utanför planen

Ytterligare en viktig faktor för att uppnå resultaten på planen är enligt Pep Guardiola att bygga en god gruppkemi i truppen.

Lagkaptenen Vincent Kompany ska enligt uppgifter ha fått i uppdrag att samla hela laget för en paintball-utflykt. Det har varit viktigt för laget att göra saker ihop utanför fotbollsplanen, för att bättra på lagmoralen och samarbetet.

Laget ska dessutom ha genomfört flera biobesök ihop.

Familjetid prioriteras

Pep Guardiola har även hyllats av sina spelare för att han låter dem stanna hemma med sina familjer kvällen innan en match – till skillnad från många andra lag som tvingas bo på hotell dagen innan en ligaomgång.

Att få vara ledig och umgås med sina nära och kära är viktigt för spanjoren själv, och det har han fört vidare till sina spelare. Enligt The Sun ska truppen ha reagerat extremt bra på detta beslut.

Foto: TT
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM