Blåvittledningens vädjan till fansen: ”Förståelse – ge unga spelarna chansen”

avMichael Wagner

Publicerad:

GÖTEBORG. IFK Göteborg inledde säsongen 2019 med allsvenskans yngsta lag och med luckor i truppen.

Nu vädjar tränaren Poya Asbaghi om tålamod från fansen.

– Det är viktigt att man har förståelse och ger de unga spelarna en ordentlig chans, säger han.

Cirka 300 supportrar följde IFK Göteborgs första träning 2019 inomhus i Prioritet Serneke Arena.

Blåvitt inledde med att officiellt presentera att byggbolaget Serneke blir klubbens nya huvudsponsor. Sportbladet kunde under onsdagen avslöja att det mångåriga avtalet med byggjätten ger cirka fem miljoner kronor årligen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi

Sedan körde Poya Asbaghi, utan någon assisterande tränare vid sin sida, igång det första träningspasset.

Med sju uppflyttade spelare från den egna akademin har IFK Göteborg allsvenskans yngsta trupp, med en snittålder på 22,8 år, enligt Transfermarkt. 

”Stärka centrallinjen”

Ungdomssatsningen, av både ekonomiska och inriktningsmässiga skäl är uppenbar, men Poya Asbaghi ser ändå hål i truppen.

– Det finns en del luckor att fylla. Det är en hel del saker det hänger på om vi lyckas fylla dem. Vi vill ge den här truppen och de här unga spelarna en ordentlig chans under försäsongen. Det är svårt att säga hur mycket de kan axla ansvaret – men vi både tror och hoppas att många av dem kan göra det. 

Både kontraktslöse Astrit Ajdarevic och Gif Sundsvalls spelmotor David Batanero är spelare som IFK Göteborg har visat intresse för.

Däremot tackade IFK Göteborg, enligt tidningen GT, ett klart och tydligt nej till tidigare spelaren Martin Smedberg-Dalence, 34, när han via sin agent hörde sig för om att återvända sedan kontraktet gått ut med Club Bolivar i Bolivia.

Vilka spelartyper skulle du vilja få in?

– I så fall är det i centrallinjen vi skulle vilja förstärka, framför allt. Men även i ytterbackspositionerna är vi tomma på någon spelare. Det handlar om vad ekonomin tillåter och vad vi hittar för slags spelare, säger Asbaghi. 

Luckan som assisterande tränare hoppas han fylls inom kort.

Assisterande snart på plats

Tidigare assisterande tränaren i Gif Sundsvall, spanjoren Ferran Sibila, är en het kandidat.

– Vi är verkligen inne i slutdelen av processen. Jag tror vi kan presentera en assisterande, kanske inte den här veckan, men förhoppningsvis ganska snart efter det. Det är inte så många alternativ kvar. Vi är inne på några få kandidater, säger Asbaghi.

Parallellt med truppbygge och jakt på assisterande tränare ska IFK Göteborg tillsätta nyckelpositionen som sportchef efter sparkade Mats Gren.

– Processen är igång men vi skyndar hellre långsamt så att det blir bra. Det finns ett antal kandidater som vi tittar på och diskuterar, säger ordförande Mats Engström.

– Under januari, februari senast räknar vi med att kunna ha ett namn på plats.

Hur påverkar att ni fått klart med en ny huvudsponsor möjligheterna när ni rekryterar nya spelare och ledare?

– Vi har ett långt avtal (fem år) med Serneke och det kommer ge oss en trygghet, men det kommer inte ge några nya pengar i den bemärkelsen, säger Mats Engström.

Blir målsättningen att hänga kvar i allsvenskan 2019?

– Jag är inte den i första hand som ska uttala mig om det utan det ska vi tillsammans arbeta fram när vi ser hur truppen ser ut framöver, säger IFK Göteborgs ordförande.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM