Gais kan uteslutas i cupen – nästa säsong

avPer Bohman

Gais har lämnat walkover och vägrar att spela matchen.

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté har nu beslutat att matchen inte kan återupptas.

Därmed lämnas ärendet över till den bestraffande instansen, disciplinnämnden.

Nu kan Gais uteslutas ur svenska cupen såväl det här året som nästa, enligt regelverket – om klubben bedöms ha lämnat walkover.

Gais har lämnat walkover och vägrar att återuppta cupderbyt mot IFK Göteborg i svenska cupen. Under dagen har svenska fotbollförbundets tävlingskommitté sammanträtt och kommit fram till att matchen har avbrutits för gott och inte kan fullföljas.

TK konstaterar vidare att kommittén tillsammans med bl.a. berörda föreningar har ansträngt sig till det yttersta för att hitta en tidpunkt då matchen skulle kunna fullföljas utan att det skulle riskera att medföra negativa sportsliga konsekvenser för övriga berörda lag i tävlingen. TK tvingas trots det nu konstatera att det saknas förutsättningar för att fullfölja matchen och att det beslut som fattades vid matchmötet om att matchen ska återupptas därmed inte är verkställbart”, skriver tävlingskommittén i sitt beslut.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Ska förklaras som segrare”

Därmed lämnar tävlingskommittén över ärendet till förbundets disciplinnämnd.

Målsättningen är att Disciplinnämnden ska kunna sammanträda och meddela beslut så snart som möjligt, då resterande matcher i Svenska cupen, herrar grupp 8, spelas söndag 3 mars.”, skriver förbundet på sin hemsida.

Enligt tävlingsbestämmelserna för svenska cupen 2018/19 kan nu Gais straffas på olika sätt. Enligt regelverket ska ett lag som lämnar walkover – om Gais av tävlingskommittén och disciplinnämnden bedöms ha gjort det – i en utslagsmatch uteslutas ur tävlingen. Motståndarlaget i matchen ska förklaras som segrare med 3–0, men det gäller alltså specifikt utslagsmatcher.

”Förening vars lag lämnar walk over vad avser match enligt utslagsmetoden i Svenska Cupen utesluts ur tävlingen och ska betala avgift enligt 2 kap. 15.2 §. Motståndarlag i matchen ska förklaras som segrare med 3-0.”

Kan straffas – även nästa säsong

Samtidigt säger följande del av regelverket vad gäller själva gruppspelsdelen av cupspelet – som vi är inne i just nu – en annan sak. Där är det tydligt att ett lag som lämnar walkover under gruppspelet ska uteslutas, resultaten ska ogiltigförklaras och motståndarnas erövrade poäng och målskillnad ska annulleras.

”Förening vars lag lämnar walk over vad avser match i omgång 3, herrar, utesluts ur tävlingen och ska betala avgift enligt 2 kap. 15.2 §. Uteslutet lags matcher i omgång 3 ska ogiltigförklaras och såväl lagets som motståndarlagets erövrade poäng och målskillnad ska annulleras.”

Samtidigt finns det undantag i regelverket som kan påverka beslutet:

”Om det finns särskilda skäl till följd av omständigheter varöver föreningen inte råder, får dock beslutas att laget fortsatt ska delta i tävlingen.”

Det är också tydligt att Gais agerande kan få föreningen straffade även nästa säsong.

Förening som lämnar walk over eller som utträder ur tävlingen får inte anmälas till nästkommande Svenska Cupen, herrar eller damer”.

En sak gör dock frågan extra komplicerad. Tävlingskommittén nämner inte i sitt beslut att Gais har lämnat walkover – det är föreningens egna ord – och därför är det långt ifrån givet att disciplinnämnden utgår från det i sitt kommande utlåtande.

ARTIKELN HANDLAR OM