Ny succé för VM-svensken – jagas av storklubbar

Claesson matchvinnare i världens mesta avlägsna bortamatch – Krasnodar vill redan förlänga kontraktet

avMichael Wagner

Succén fortsätter för Viktor Claesson, 26, i ryska ligan.

Mittfältaren avgjorde det som troligen är världens mest avlägsna bortamatch på elitnivå och har satt sig själv i en guldsits.

– Vi får se vilka bud som dyker upp och hur Krasnodar ställer sig till dem, säger han till Sportbladet.

Tillsammans med Isaac Kiese Thelin och Marcus Berg är Krasnodars Viktor Claesson den formstarkaste landslagsspelaren under våren.

Tidig lördagsförmiddag svensk tid avgjorde han med matchens enda mål, en nick, borta mot Khabarovsk i ryska ligan.

– Målet var viktigt eftersom det gör att vi fortfarande har chans att nå topp tre och en av Champions Leagueplatserna. Det är alltid kul att göra mål men som vanligt är det absolut viktigast med tre poäng, säger Claesson när Sportbladet får kontakt med honom under flygresan hem mot Krasnodar under en mellanlandning för tankning i Jekaterinburg.

Världens längsta bortaresa

Bortamatchen för Krasnodar i bandyfästet Khabarovsk nära Stilla Havskusten är sannolikt världens längsta bortaresa i en högstaliga.

Fågelvägen är det drygt 6 800 kilometer mellan orterna att jämföra med futtiga 4 200 kilometer mellan Vancouver och Orlando i MLS i Nordamerika...

– Det är en väldigt tuff bortamatch. Flygresan tar över tio timmar, vi åker genom flera tidszoner och tidsomställningen på sju timmar gjorde att ingen av oss i Krasnodar var i sitt bästa slag, säger Claesson.

Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET

Segermålet på tilläggstid av första halvlek var Viktor Claessons tionde i ryska ligan och svensken ligger delad trea i skytteligan och delad tvåa i assistligan.

Framgången i såväl klubblag som landslaget gör att Claesson just nu troligen är Janne Andersson val före Jimmy Durmaz till höger på mittfältet.

Succén i Ryssland märks på fler sätt för Claesson vars nuvarande och redan välbetalda kontrakt med Krasnodar går ut sommaren 2020.

Rådgivaren och agenten Per Jonsson säger:

– Jag var i Krasnodar nyligen och träffade klubbledningen. De vill förlänga kontraktet med Viktor. Samtidigt finns det flera klubbar från stora ligor som följer honom noggrant. Vi får se hur situationen ser ut senare i sommar.

Engelskt och tyskt intresse

Flera ryska och engelska tidningar och websajter skrev nyligen att klubbar som Swansea, Eintracht Frankfurt och Werder Bremen vill värva svensken och att prislappen ligger på över 100 miljoner kronor.

– Helt ärligt vet jag inte hur det kommer bli. Dels beror det på vilka intressen och bud som kan tänkas dyka upp och hur Krasnodar ställer sig till dem. Jag trivs i varje fall bra med tillvaron här för tillfället så det är inte så att jag känner mig stressad över det, säger Viktor Claesson.

Vad kan du göra för att behålla formen och ta med dig självförtroendet till VM?

– Jag tror det är hård träning som gäller. Jag ska försöka fortsätta träna på bra hela vägen fram till sommaren och förhoppningsvis kan den goda formen sitta i.

Vad krävs för att du ska kunna nå samma nivå i landslaget som i klubblaget oftare?

– Jag har inte riktigt samma roll som jag har i klubblaget där jag kommer till fler målsituationer. I landslaget har jag haft lite mer defensivt ansvar. Där kan jag inte sväva i väg riktigt lika mycket.

Kräver inte offensivare roll

Har du någon dialog med Janne Andersson och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren om hur du vill spela?

– För mig är det inte någon fråga. Så länge som landslaget vinner så spelar det ingen roll om jag har en roll där jag gör poäng eller mål. Då är det bättre att ha någon annan i landslaget som har den lite friare rollen, som gör den ännu bättre.

Som Emil Forsberg?

– Ja, till exempel. Han är väldigt duktig i den rollen i landslaget. Så länge han gör det så bra och landslaget går bra så har jag inget behov av att säga att jag vill spela så här i stället. Landslaget handlar inte om hur många poäng jag gör utan om att Sverige ska vinna så många matcher som möjligt. Det köper jag fullt ut och tycker jag är helt rätt, säger Viktor Claesson.

Fotnot: I ryska andraligan finns ett ännu längre avstånd mellan två lag. Mellan Baltika från Kaliningrad och Luch från Vladivostok är det nära 7 400 kilometer.

ARTIKELN HANDLAR OM