Vill ha Blåvittmålvakten till VM: ”Sveriges nästa etta”

avJohan Flinck, Michael Wagner

FOTBOLL

MALMÖ. Pontus Dahlberg, 19, gjorde en stormatch och stod emot både avslut från MFF-spelare och inkastade föremål från hemmafansen.

Allt fler vill nu se honom som en tredjemålvakt i den svenska VM-truppen till Ryssland.

– Det råder ingen tvekan om att det här är Sveriges nästa etta, säger IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi.

Långa stunder var det en kanonad och mäktig press från Malmö FF mot IFK Göteborgs straffområde och målvakten Pontus Dahlberg.

– I början jagade jag lite boll men sedan hittade jag lugnet och kunde hitta en stabilare position. Jag tycker det gick bra, säger Dahlberg efter den skrällbetonade 2–1-segern för IFK Göteborg.

19-åringen gjorde en jättematch mellan stolparna, fick fyra starka plus med snudd på högsta betyget av Sportbladets utsända.

Dahlberg räddade sex avslut, plockade många inlägg (MFF hade 11–1 i hörnor) och var långt ute och avstyrde vid flera tillfällen.

Efter matchen hyllade IFK Göteborgstränaren Poya Asbaghi sin målvakt.

”Med för att se och lära”

Är Pontus en man för VM-truppen?

– Det blir ju alltid subjektivt om man frågar en Blåvittränare om hans målvakt ska vara med i VM. Jag har full respekt för Janne Andersson och hans laguttagningar. Han har så himla mycket bättre koll på vilka han konkurrerar med.

– Men om jag ska svara personlig så kan man tycka att tredjemålvakten sällan spelar i ett mästerskap. Man ska inte ta ut spelare för att se och lära för alla ska kunna hoppa in och spela. Men just den positionen skulle man kunna avvara för det.

– Det skulle betyda mycket för honom att få vara med i VM. För det råder ringen tvekan om att det här är Sveriges nästa etta, säger Asbaghi.

Pontus Dahlberg själv säger:

– Jag ser mig som en underdog. Jag tycker jag har kvaliteterna för att vara med i snacket om att vara med i en trupp.

– Men det är Janne (Andersson) och övriga ledare som tar ut truppen. Jag respekterar beslutet de tar. 

Om Dahlberg hyllades av experter, egna ledare och spelare så var han inte populär hos MFF-fansen när han tog lång tid på sig under slutminuterna och drabbades av kramp och blev liggande.

Foto: Bildbyrån

”Jag håller mig hemma på Avenyn”

Du vinner nog inget popularitetspris på Lilla Torg i Malmö.

– Det får jag ta. Jag håller mig hemma på Avenyn.

Fick du kramp på slutet?

– Ja, så in i helvete. 

Det måste vara ovanligt för en målvakt?

– Jag kanske är för otränad! Det är riktigt sjukt. Folk får tro vad de vill, att jag filmade eller inte, men jag fick världens kramp i höger vad. Det sjuka är att jag fick kramp i samma vad här förra året så det måste vara något med mattan härute. 

Vad säger Pontus Dahlberg, 19, när han skäller ut Sören Rieks, 31?

– Haha, jag var först på bollen. Jag sa till honom ”f-n jag har bollen, sluta sparka på mig!” Det var lite vanligt gnabb.

Efter den situationen framför MFF-klacken och målvakten skällt ut sin tidigare lagkamrat började det kastas in saker på planen mot Dahlberg.

– Det var inte så farligt. Jag vill ha lite hets mot mig, jag växer bara av det, säger Pontus Dahlberg.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM