Här träder ”den före detta AIK-spelaren” fram

Dickson Etuhu om åtalet för grovt mutbrott

Av: Daniel Sörensen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Han har valt att inte prata offentligt om den så kallade matchfixningsskandalen som ägde rum i maj 2017.

I en intervju med DN väljer nu Dickson Etuhu, 36, att träda fram – och tala ut om åtalet som väckts mot honom.

– Mitt rykte är helt förstört. De har tagit allt ifrån mig som jag byggt upp under 20 år, säger han till tidningen.

Den 16 maj i fjol, på en restaurang i Stockholm, blev AIK:s målvakt Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulos, 39, enligt honom själv utsatt för ett mutförsök inför lagets match mot IFK Göteborg.

Klubben valde att polisanmäla händelsen och kammaråklagare Johan Lindmark väckte i september i år åtal mot ”en före detta AIK-spelare” samt en 37-årig man, misstänkta för grovt mutbrott.

Nu träder den före detta allsvenska spelaren fram i DN, och talar för första gången ut om den så kallade matchfixningsskandalen och hur han upplever att alla köper Stamatopoulos uttalande. Själv säger han att ”det aldrig hänt” och att det är ”skitsnack” att han skulle ha försökt muta målvakten.

– De till och med gav honom ett pris (Fotbollskanalens pris 2017 som ”Årets röst”) på grund av det här – och det innan saken avgjorts i domstol. Hur är det möjligt och vad händer om det visar sig att det är han som gjort fel? Kommer de att ta tillbaka priset då? För mig är det helt uppenbart att man vill ha en fällande dom, säger Dickson Etuhu, som tillhörde AIK 2015–2016.

”Trodde att jag hade en bra relation med honom”

Nu står ord mot ord inför torsdagens rättegång i Stockholms tingsrätt.

För DN berättar Etuhu att han på grund av misstankarna är svartlistad i sitt arbete som fotbollsagent, att han och fästmön har separerat och att hon och barnen har flyttat ifrån honom efter att skandalen uppdagades. Han har även börjat gå hos psykolog för att klara av att hantera pressen som lagt sig på hans axlar.

DN: Men av vilken anledning skulle Kenny Stamatopoulos dikta ihop en sådan här historia och sätta dit en kompis?

– Jag kan säga att det gör mig ledsen, för jag trodde att jag hade en bra relation med honom. Vi har delat rum på resor och brukade ta en fika nästan varje gång jag kom till Stockholm, berättar han.

Gläds åt lagets seger

Trots att AIK hela tiden stått på ”Kenny” Stamatopoulos sida och att klubbens styrelse även uppmanat sina spelare att inte ha någon kontakt med Etuhu så berättar han i intervjun att han gläds åt att klubben tog hem SM-guldet den här månaden.

Efter tiden i AIK valde Etuhu att satsa på en karriär som agent, någonting som nu har fått läggas på is efter matchfixningsanklagelserna. Han säger att det förmodligen inte går att arbeta i Sverige, men att han tror att han har en framtid i Storbritannien.

Under sin aktiva spelarkarriär representerade han flera engelska klubbar såsom Manchester City, Sunderland, Fulham och Blackburn. Han har även representerat Nigerias landslag mellan åren 2007 och 2011.

Dickson Etuhu.
Foto: BILDBYRÅN
Dickson Etuhu.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.