”Högg mig själv i magen med kniven”

David Cotterill
David Cotterill

Premier League-spel och en av Wales EM-hjältar.

Samtidigt slogs David Cotterill mot sina demoner.

– Jag låg full på köksgolvet och högg mig själv i magen med en kniv, säger han till The Sun.

David Cotterill, född 1987, har haft en lång karriär i England med spel i klubbar som Wigan, Sheffield United, Swansea, Portsmouth och Birmingham. Mittfältaren – den yngste spelaren i landslagets historia när debuterade – var också med i den succéupplaga av Wales som tog sig hela vägen till semifinal i EM-slutspelet 2016.

”Funderade på självmord”

Men den lyckade fotbollskarriären kunde inte sminka över faktumet att Cotterill led av mental ohälsa. Vardagen präglades av alkohol, ångest och ensamhet.

– Inte ens när jag var som bäst i fotboll så mådde jag bra som människa. Vid flera tillfällen funderade jag på självmord, säger han.

”En kniv man använder till kött”

Efter en säsong med Birmingham där han noterades för 10 mål och 23 assist kände Cotterill att han inte ville leva längre.

– Depressioner är inget som du kan stänga av och på som en lampa. Det kan påverka dig när som helst. Jag brukade gå ut på stan, ta ett par öl och omedelbart förändras som person, berättar han och fortsätter:

– Efter kvällar ute på stan så hade jag en kniv mot min hals eller så högg jag mig själv i magen och försökte ta livet av mig. Jag tog en sån där rejäl kniv med stort blad som man normalt sett använder till kött.

Gareth Bale och David Cotterill.
Gareth Bale och David Cotterill.

Ärr och sår över hela kroppen

Han har tatueringar över hela kroppen för att skyla över alla sår och ärr. Beteendet var förstås skrämmande för hans familj.

– Jag låg full på köksgolvet och min fru kunde komma in gråtandes. Hon brukade ta kniven ur mina händer och jag var så full att jag svimmade. Ibland gjorde jag samma sak med en korkskruv. Jag ville bara försvinna från allt. Jag kände mig så låg och på ett så mörkt ställe att jag trodde att det var bättre att dö än att finnas. Jag ville ha uppmärksamhet.

I dag tycker Cotterril att han var självisk som inte förstod hur ett självmord skulle skadat hans familj. I dag mår han mycket bättre och tror att beslutet att vara öppen med sina problem kan hjälpa honom.

– Jag är mentalt starkare nu. Jag får kämpa ibland, men jag tittar på min fru och mina barn och försöker göra det rätta för dem.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.