Tomas Brolin om helvetet i Leeds

Han lurades till England

Hans fotbollskarriär började som en pojkdröm, men slutade i en mardröm.

Tomas Brolin berättar nu om tiden i Leeds.

– Jag åkte tillbaka 40 år i tiden när jag kom till Leeds, säger Brolin i Sportbladet Show.

Tomas Brolin, 44, var den stora stjärnan i det svenska landslaget. Han var en av dem som sköt hem ett VM-brons till Sverige 1994. Han var hyllad i Italien, men när flytten till England kom gick den lyckliga pojkdrömmen över till en mardröm.

– Jag skulle inte ha skrivit på för Leeds, men lovar någon grönt och härliga skogar måste man ju tro på den klubben, säger 44-åringen.

Lurades till England

Brolin blev lurad att skriva på för Leeds. När han flyttade dit 1995 hade lagets tränare Howard Wilkinson sagt att han tänkte använda honom "som spindeln i nätet". Han hade ingen agent som hjälpte honom ta beslutet utan litade på engelsmannen.

– Inget hade blivit bättre med en agent. Om tränaren säger att jag ska vara spindeln i nätet måste jag lita på honom. Men när jag skrev på såg jag inte skymten av den platsen, säger Brolin.

Har du pratat med Howard sedan dess?

– Jag har inget att säga till honom, tyvärr.

I Leeds spelade svensken 12 matcher och gjorde fyra mål. Då inte på sin vanliga match, utan i en ytterposition.

– Han stängde av kranen. Jag vet inte varför. Det var inte för att jag var dålig. Jag gjorde mål och fick inte spela två matcher senare. Man kan inte bli så dålig på en match tycker jag.

"Jag funkar inte så"

Brolin ångrar ändå inte i dag att han gick till Leeds. Han säger att han inte är en människa som ångrar saker.

– Jag litade på en tränare som sa hur han ville ha mig. Jag kan inte sluta lita på människor, kan inte vara skeptisk. Jag funkar inte så som människa, säger han och fortsätter:

– I Sverige är spelarna medvetna, långt före England. Jag hade utbildning från Sverige. Man blir mer medveten när man spelar med landslaget och i Italien. Jag åkte tillbaka 40 år när jag kom till England. Det är en del av varför det gick som det gick.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.