”Ni har varit min dotters räddning”

Brevet till allsvenska klubben: Efter allt nattsvart som skrivits i media så vill jag dela med mig av min och min familjs historia

Starten på den allsvenska säsongen har överskuggats av tragedin i Helsingborg.

Men i mörkret finns ljusglimtar som belyser hur viktig fotbollen också kan vara.

Ett brev till AIK Fotboll är ett tydligt exempel på det.

Premiäromgången i allsvenskan slutade i en tragedi när en Djurgårdssupporter omkom innan bortamötet med Helsingborg. På onsdag väntar nu ett hett Stockholmsderby där klubbar och supportrar hoppas att festen ska få stå i centrum.

Men det finns också en annan bild av den allsvenska fotbollen. En bild som är minst lika viktig att belysa.

”Frågar varför de inte tycker om henne”

Bloggen Blackbeat publicerar ett mejl som AIK Fotboll fick i dagarna. Ett brev från en mamma som vill uttrycka sin tacksamhet till klubben och det fotbollen gjort för hennes dotter.

Mamman Jenny beskriver hur hennes snart tolvåriga dotter under sex års tid utsatts för mobbning, kränkningar, och fysiskt våld i sin skola.

Här är ett utdrag ur brevet:

”Hon blir utfryst. De pratas om henne bakom hennes rygg men högt nog för att hon ska höra. De sägs saker som, Du är så ful så du borde inte få gå i vår skola, vi borde införa facekontroll. När hon kommer så skriker någon: Ååå vad är de som luktar, genast kommer svaret från annat håll. Det är xxxx (min dotter) som stinker. Vi har till och med fått uppsöka läkare efter en incident. Hon frågar oss varför dom inte tycker om henne och varför hon inte duger. Dom säger och gör saker som skulle få vilken vuxen människa som helst att bryta ihop och aldrig mer gå tillbaks. Skolans stöd har lyst med sin frånvaro. Dom säger tom att vår dotter är en del av problemet, att vi borde ta med henne till en psykolog”, skriver mamman och fortsätter:

”Hennes räddning blev fotbollen”

”Hennes räddning blev fotbollen. Intresset och passionen föddes på Råsunda under AIK:s hemmamatcher. Efter att vi insåg vilken roll AIK och fotbollen kunde ha i hennes liv så har vi inte missat många hemmamatcher. Hon spelar nu själv och man kan se hur hon slappnar av, har roligt och vågar vara sig själv. Vi ser vilken viktig roll fotbollen och AIK har i hennes liv. Ni har varit hennes räddning. Utan er vågar vi inte ens tänka på hur hon hade mått. Det jag vill få fram med detta är ett tack, från djupet av mitt hjärta tack vi vet som sagt inte hur vår dotter hade mått eller hur vår familj hade sett ut utan er.”

Läs hela brevet på Blackbeat.se!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.