Dags att skrämma bort anfallsspöket

FOTBOLL

Thorén: Sundhage måste ha tålamod

Det är en kväll då Göteborgs nattklubbar har skräckarrangemang, restaurangerna pumpamenyer och små barn klär ut sig, knackar dörr och frågar bus eller godis?

Svenska damlandslaget har sin egen Halloweenfest.

Och det finns bara ett partytrick som duger: skräm bort VM-kvalets anfalls­spöke en gång för alla.

STARTELVAN Klicka på bilden för större vy.
Petra Thorén.

Mitt under träningspasset på Gamla Ullevi på i går återvände solen efter några blåsiga dagar.

Den sken på det EM-lag som kommit hem igen till sin borg, till arenan som fick hjältar att lyfta och hjärtan att brinna under sommaren.

Det känns behagligt och lugnande i en VM-kvalcentrifug som kastat runt landslaget under hösten.

Pia Sundhage beskriver det som ett ”visst kaos”.

Lotta Schelin är lite mer beskedlig och pekar på en process.

Målet är att utveckla ett bättre anfallsspel till VM 2015. Att skapa ett nytt system, 4-1-3-2, som ska komplettera den framgångsrika speediga varianten av 4-4-2.

Just nu, med ett och ett halvt år kvar till Kanada-äventyret, känns det som en lång resa.

Lära sig luckra upp

Spelarna ska lära sig att spela mot lågt försvarsspel, att luckra upp ett kompakt motstånd, att bända sig igenom på små ytor och föra matcherna.

Då funkar det inte att spela i sidled, låta bli att ta initiativ, inte våga sätta bollar på markerade spelare, inte skjuta för att locka upp en och annan back.

När blågults två kaptener fick frågor i går morse före träning om vad de förväntade sig inför matchen och vad som krävdes kom svaret efter en lång gäspning.

– God morgon..., sa Caroline Seger. Jag förväntar såklart ett högre bolltempo, mer rörelse, mer avslut, Så gott som allt, det vi inte gjorde mot Bosnien, säger Caroline Seger.

– Att våga. Våga tro på sina kvalitéer en mot en. Motsatta rörelser, ta långa löpningar, löpa för att öppna upp ytor för varandra, menade Lotta Schelin.

Inför Bosnien-Hercegovina fick landslaget mest riktlinjer för försvarsagerandet, anfallsspelet skulle lösa sig självt trodde Pia Sundhage och assisterande Lilie Persson.

Det gjorde det som bekant inte i lördags i Zenica. Sverige vann tack vare en straff mot det lag som kvalgruppens enda reella hot Skottland slog med 7–0 och veckan har ägnats åt krismöte och tydlighet.

Klart är att det inte är enkelt för spelarna.

Kastar runt & experimenterar

Pia Sundhage litar så på sitt lags förmåga att hon agerar som det vore en träningsturnering. Förbundskaptenen inventerar sitt lag, kastar runt folk och exprimenterar.

Inför dagens match (om ingen insjuknar eller av andra skäl faller ifrån i dag) är hela sju spelare från lördagens startelva utbytta.

Och på tre VM-kvalmatcher kommer Sundhage att ha testat 19 spelare från start. Endast tre spelare – mittbacken Nilla Fischer, mittfältaren Caroline Seger och anfallaren Lotta Schelin – har fått förtroendet i alla matcherna.

I mina ögon är det svårt att med den rotationen få spelarna att känna sig trygga och lugna. Sundhage snackar om tålamod, men det kanske faktiskt är hon själv som behöver ha lite mer av den varan.

I dagens uppställning är dock Caroline Seger (så ja!) placerad centralt, Kosovare Asllani tillbaka med Lotta Schelin från start och motståndet ett sådant som ändå vill kliva över mittlinjen när tillfälle ges.

Förutsättningarna finns.

Nu är det upp till spelarna.

Jag vill se spelare som agerar med självförtroende, som vågar tänka utanför boxen både i och utanför densamma. Som inte i rädslan att göra fel agerar mer ”duktiga flickor” än Sveriges främsta fullblodsproffs.

Vi vill se en fartfylld, kreativ fotboll

Jag tar gärna både bus och anfalls­godis.

Fotnot: Matchen startar 19.00 och sänds i TV4 Sport. Följ den också här på Sportbladets liverrapportering

ARTIKELN HANDLAR OM