Muren i mjukis-brallor

FOTBOLL

Asper gör succé igen – tack vare långbyxorna

Långbyxorna är tillbaka. Och med dem storspelet.

Mattias Asper, 35, gick till moderklubben Mjällby – och tog revansch på sina kritiker.

– Jag har aldrig varit bättre, säger succémålvakten.

Foto: Efter en okej debutsäsong med moderklubben har allt stämt i år. Överlägsen statistik i Superettan.

Minst insläppta mål. Bäst räddningsprocent. Och överlägset flest hållna nollor. Efter Mjällbys 1–0-seger mot Norrköping stärkte Mattias Asper sin position som Superettans statistiskt bäste målvakt.

– Jag känner mig bättre än någonsin. Jag har tränat bra under två år och fått tillbaka glädjen. Hade jag inte förbättrats hade jag inte klarat det, eftersom fotbollen utvecklas hela tiden.

Just motivationen var det sämre med innan Asper återvände till moderklubben Mjällby. I Malmö FF var han ifrågasatt, trots att laget vann SM-guld 2004. Tre år senare var kritiken ännu tuffare.

Tappade motivationen

– Tiden i Brommapojkarna var min sämsta i karriären. Det var riktigt jobbigt, jag tappade motivationen.

Funderade du någon gång på att sluta?

– Det gjorde jag absolut. Det var inte långt ifrån att jag gjorde det, jag kände att jag uppnått mycket i karriären. Men jag hörde mig för med Mjällby om de var intresserade. Det är jag glad för i dag.

När AIK vann SM-guld 1998 släppte Mattias Asper bara in 15 mål på hela säsongen. I år är noteringen åtta mål på 16 matcher i ett Mjällby som går med storsteg mot seriesegern. Men det är inte den enda likheten mellan då och nu. Även de svarta långbyxorna, som blivit något av ett kännetecken, är tillbaka.

– Jag skrotade dem när jag kom till Spanien och körde i shorts ända till jag kom till Mjällby. Men efter att ha snackat med målvaktstränaren kom vi fram till att gå tillbaka till långbyxorna.

”Skönt med långbyxor”

– Jag har alltid tyckt att det är skönt med långbyxor och om man kan träna i dem, så kan man lika gärna ha dem på match också. Har man tur så kanske bollen snuddar byxorna någon gång och går utanför i stället för i mål.

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan