AIK-vd:n hoppas på Stockholmslagen

AIK tar SM-guld och Hammarby och Djurgården åker ur. En AIK-supporters största dröm? Lagets vd håller inte med.

– Jag ser gärna att de håller sig kvar, både för upplevelsen och ekonomin, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

Småstadsklubbarna Mjällby och Åtvidaberg spelar i allsvenskan nästa år. Samtidigt är Stockholmslagen Djurgården och Hammarby, två av de klubbar som omsätter mest pengar i Sverige, på väg ned i superettan.

Påverkar ekonomin

AIK, ännu ett huvudstadslag med stor omsättning, går i stället mot SM-guld. Men finanskrisen har slagit hårt mot Solnaklubben. Och inte blir det lättare av att lokalkonkurrenterna kanske ramlar ur den högsta serien.

– Vi håller precis på att planera budgeten inför nästa år. Vi går igenom allting och det är klart att det påverkar om vi får möta Åtvidaberg i stället för Djurgården, men vi vet inte riktigt hur mycket det påverkar, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

– Det är inget fel på Kopparvallen i Åtvidaberg men derbyna på Råsunda är ju fantastiska och det är tråkigt att kanske inte få uppleva dem nästa år, både ekonomiskt och upplevelsemässigt.

Många AIK-fans kan inte föreställa sig ett bättre scenario än att ärkerivalerna Djurgården och Hammarby ramlar ur samtidigt som det egna laget blir svensk mästare. Men rent ekonomiskt är det ingen guldgruva.

– Ett SM-guld märks inte ekonomiskt direkt, det mesta kommer på sikt, med Europaspel och sånt. Sen går man ju in positivt i nästa säsong och får kanske lite ökad publik. Men den ekonomiska uppsidan av sportslig framgång brukar komma på ett eller två års sikt.

– Det bästa är om vi tar guld och Hammarby och Djurgården kommer en bra bit efter oss. Men det är tråkigt om de inte blir kvar. Det är bra ekonomiskt, och bra för allsvenskan i allmänhet att ha lag som röner mycket intresse och uppmärksamhet i media.

”Tror det blir ett tufft”

Men oavsett hur det går för Stockholmslagen är Annela Yderberg inställd på att tvingas vända på slantarna för att få ihop det.

– Jag tror att det blir ett tufft år nästa år också. Vi är inte isolerade från världsekonomin på något sätt, och både transfermarknaden, publikintresset och marknadssidan påverkas ju. Men jag är inte orolig, så länge vi håller oss till vår plan.

Med tre omgångar kvar leder AIK allsvenskan, en poäng före IFK Göteborg. Djurgården ligger sist, två poäng bakom Hammarby som i sin tur är en poäng efter Örgryte på kvalplats. I nästa omgång kan AIK skicka Hammarby ännu närmare superettan; lagen möts i vad som kan vara det sista Råsundaderbyt på ett tag.

TT

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN