Wesström om chocken: "Åh, herrejävlar"

FOTBOLL

Björn Wesström tittade på budet.

Sedan gnuggade han sig i ögonen.

– ”Åh, herrejävlar.” Så tänkte jag, berättar AIK:s sportchef om Alexander Isak-affären.

Daim, Snickers, Japp och Marabou. När Sportbladets utsända stövlar in på AIK:s träningsanläggning Karlberg möts vi av en veritabel godisfest.
Borden inne i den kombinerade mat- och presskonferenssalen är nämligen belamrade med stora korgar fyllda med allsköns snask. En chock för alla reportrar som i de här sammanhangen vant sig vid enklare fikabröd.

– Kolla! Vi har redan fått hybris efter Isak-affären, skrattar sportchefen Björn Wesström.

Sanningen är att det är precis tvärtom. AIK:s sportchef, och vd:n Mikael Ahlerup, är visserligen påtagligt stolta över att ha genomfört allsvenskans största försäljning genom tiderna. Samtidigt tar de varje chans att betona hur försiktigt, långsiktigt och klokt de kommer investera Isak-miljonerna (som alltså är en bit över 82 till antalet).

”Vi måste ta ansvar”

Vad vore det dummaste AIK skulle kunna göra för pengarna?

– Att satsa allt på att vinna allsvenskan 2017, säger Wesström.

Många supportrar vill förstås att ni investerar i stora värvningar. Svårt att stå emot det trycket?

– Jag kanske ska förtydliga. Jag menar alltså att pengarna inte enbart kan användas till att vinna allsvenskan 2017. Delar av pengarna, visst, men vi ska också fortsätta bygga klubben större över tid.

Hur förklarar man det på ett pedagogiskt vis för fansen?

– Jag är säker på att alla inom AIK, ledare, spelare och supportrar, vill att föreningen ska må bra över en längre tid. Samtidigt som vi vill vinna varje duell, match och mästerskap vi ställer upp i. Det finns ingen motsättning, men vi måste också ta ansvar.

Foto: TT/Bildbyrån
Björn Wesström och Alexander Isak.

Wesström chockades

Det betyder målmedveten satsning på infrastruktur: en ny träningsanläggning, vassare faciliteter och en ännu mer professionaliserad verksamhet.

Vad var det första du tänkte när du såg vilka summor som storklubbarna lassade upp?

– "Åh. Herrejävlar." Så tänkte jag.

Har det varit jobbiga månader?

– Det har varit mycket spekulationer. Både från oss, och från er i medierna. Det har handlat om att gissa rätt, att navigera rätt. Lägga energi på intresse som verkligen kan bli något. Det var inte så många som var konkreta med konkreta siffror, men sen landade vi ju den största affären som vi kunde. Då verkar det som att vi gjorde något rätt.

Rikast efter Malmö

Hur nöjd är du med försäljningen på en skala?

– Det är svårt att svara på. Svårt att värdera något som kanske är det bästa som någon lyckats med i det här landet. Om man kan slå ett svenskt rekord kan man förstås slå ett världsrekord också, men det är nog inte aktuellt. Då får man nog vara jävligt stolt över det som kanske är ett svenskt rekord.

Ja... ni säger att det är AIK:s största försäljning genom tiderna. Enligt våra uppgifter är det den största försäljningen genom tiderna från allsvenskan.

Man skriver ofta slentrianslappt att folk ler i mjugg. Men den här gången ler verkligen Wesström i mjugg när han besvarar påståendet.

– Jag kan inte bekräfta det. Vi får inte gå ut med siffrorna. Men det är klart att det inte hade samlats så många journalister här om vi inte var i närheten av rekordet...

Är ni Sveriges – efter Malmö – näst rikaste klubb nu?

– Oj. Bra fråga! Vågar man svara på det? Rätt hanterat bör vi nog vara det.

”Mellanhänder, förmedlare och mäklare”

Det är många inblandande i affären – agenter, rådgivare och så vidare – hur stor del av transfersumman hamnar faktiskt hos AIK?

– En stor del av summan, såklart. Men man måste också förstå att när det genomförs affärer av den här storleken så måste vi rätta oss efter hur världen fungerar. Vi kan inte bryta ny mark och göra ett helt eget vis. Vi är en del av en struktur, ett system, som finns, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att folk undrar över det. Men det är som att göra en bostadsaffär. Det finns mellanhänder, förmedlare och mäklare som utför sina uppgifter. Då ska de också ha betalt. Alla har haft olika incitament och det finns ju ett skäl till varför affären hamnat i den här storleken.

Wesström betonar att han inte kommer hugga vilt på transfermarknaden bara för att han fått en fetare börs i bakfickan. Däremot kommer han kunna rekrytera spelare på en kvalitetsnivå över vad AIK är vana vid.

– Vi slipper chansa på det där sättet som man kanske gör om det saknas pengar.