Officiellt: Håkan Ericson lämnar U21

Foto: AFTONBLADET /85527
FOTBOLL

Han har lett det svenska U21-landslaget till EM-guld och ett nytt mästerskap till nästa sommar.

Ändå väljer Svenska Fotbollförbundet att inte förlänga Håkan Ericsons kontrakt.

– Jag kan förstå att det finns en viss besvikelse, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

En sex år lång sejour når efter U21-EM nästa sommar sitt slut. Förbundskaptenen Håkan Ericson, 56, och Svenska Fotbollförbundet går efter mästerskapet i Polen skilda vägar – mot tränarens vilja.

Trots ännu ett lyckat kval, där Sverige gick obesegrat genom gruppspelet mot bland annat Kroatien och Spanien, väljer förbundsstyrelsen att i framtiden satsa på ett nytt namn.

– Håkan har haft ett kontrakt som förbundskapten i sex år, och det är ingen dramatik i det. Vi för alltid den här typen av resonemang när ett avtal löper ut. Vi har kommit fram till att det är rätt tajming och det är inte alltid givet att vi förlänger kontraktet när avtalet gått ut, säger Håkan Sjöstrand och tillägger:

– Sex år är relativt långt i sammanhanget och vi anser att tajmingen är rätt när vi blickar framåt.

”Ska ha all cred”

Förutom den tidsmässiga aspekten, finns det andra skäl till att ni inte ville förlänga med honom?

– Nej, det är få förunnat att få vara förbundskapten och jag kan förstå att det finns en viss besvikelse i sammanhanget. Men i mitt uppdrag kan jag inte titta på det som varit. Vi måste se framåt och på hela landslagsverksamheten. Utifrån de bedömningarna fattade vi det här beslutet.

Har det haft någon betydelse att Håkan Ericson öppet visat sitt intresse för tjänsten som förbundskapten för A-landslaget?

– Nej, det har det inte.

– Håkan har gjort ett väldigt bra jobb med U21 och ska ha all cred för allt han har åstadkommit. Men efter sex år går kontraktet ut och i samband med det har vi fattat det här beslutet.

Letar ersättare efter nyår

Efter nyår inelds ett rekryteringsarbete för att hitta Håkan Ericsons ersättare. Om det redan nu finns några namn som förbundet har diskuterat vill inte Håkan Sjöstrand gå in på.

– Jag kan inte föregå den processen, men vi tittar väldigt brett naturligtvis.

U21-EM pågår mellan den 16 och 30 juni 2017 och Sverige ställs i sin grupp mot England, Polen och Slovakien.