Juventusspelaren efter bakslaget inför EM: ”Tänker på det varje dag”

TURIN. Amanda Nildén gjorde succé i Algarve cup i våras och har fått stort förtroende i Juventus.

Den senaste landslagssamlingen slutade med ett snöpligt bakslag, men har inte förändrat ambitionen om en plats i EM-truppen.

– Jag jobbar hårt för det, jag tänker på det varje dag, säger Amanda Nildén när Sportbladet träffar henne i Turin.

Eftermiddagen i den italienska industristaden badar i sol. På torget blandas turister med stadens invånare och uteserveringarna fylls. Snart är det Eurovision Contest i Turin och pandemin har släppt sitt grepp om samhället.

Tre grabbar i äldre tonåren sneglar på Amanda Nildén innan de vågar sig fram.

– Vi ser lagets matcher, säger en av dem.

Juventus svenska spelare poserar på bild med fansen och initiativet följs av fler.

– Jag tänkte att folk inte brydde sig så mycket om damspelarna, men många ser oss lika väl som herrarna. Det är kul med fansen, säger 23-åringen.

Vi möts över en kaffe och små italienska kakor. Stockholmsbördiga Nildén gör sin första säsong i den italienska storklubben och har fått förtroende av Juventus tränare Joe Montemurro, som själv är en prestigevärvning från Arsenal.

Under förmiddagens spel saknas flera av lagets spelare på grund av covid och tränaren sätter in Amanda Nildén centralt. Hon tackar för förtroendet med ett kanonmål. Amanda Nildén spelar helst vänsterback, men dimensionerna i hennes kvalitéer innebär att hon kan spela på fler positioner.

Tidigare i vintras vann Juventus damer Supercupen. Dagen efter vi ses säkrar de ligatiteln och veckan efter det ligan. Juventus är en titel från en trippel.

– Att vinna trippeln har man inte gjort tidigare i klubben, säger Amanda Nildén.

Amanda Nildén har imponerat i landslaget och har fått stort förtroende i Juventus.
Amanda Nildén har imponerat i landslaget och har fått stort förtroende i Juventus.

Bakslag efter vårens succé

Det vore en dröm som blev sann för hennes egen del. Sommarens andra stora målsättning har hon sänkt förväntningarna kring en aning, men jobbar hårt för att hålla drömmen vid liv.

EM-slutspelet i England lockar och intrycken hon lämnade efter sig tidigare i vår var starka.

I samband med Algarve cup gjorde Amanda sin andra landslagssamling och debut från start i A-landslaget. Med sig i bagaget hade hon alla matcher med ungdomslandslaget, inte minst U23.

Det slutade med succé och lovord från förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

När laget VM-kvalsamlades i Göteborg i april var Nildéns ambition att visa upp sig ännu en gång i hopp om att slå sig in i EM-truppen. Men samlingen slutade med att hon blev isolerad på ett rum, sjuk.

När Sportbladet möter henne berättar hon om känslorna kring bakslaget. 

– Det var många tankar som gick genom huvudet. Jag tänkte: är det kört nu?  Det blev en tomhet. Jag grät en stund på rummet, men till slut tänkte jag att det inte fanns något att göra åt situationen utan bara acceptera och jobba hårt när jag blev frisk, säger hon.

Amanda Nildén återvände till Italien och har lagt fokus på prestationen i klubblaget.

Hon hoppas att det kan leda till ett EM-äventyr.

– Jag jobbar hårt för det, jag tänker på det varje dag, säger Amanda.

Vi ses dagar efter beskedet om att den italienska damfotbollen ska bli helt professionell. Beslutet rita om kartan ytterligare och höjer nivån på damfotbollen internationellt.

I Juventus miljöer har den dock varit proffsig på många sätt i flera år.

– Det var mycket ensamtid och jag kände att jag behövde hitta mig själv, säger Nildén om beslutet att flytta hem från England.
– Det var mycket ensamtid och jag kände att jag behövde hitta mig själv, säger Nildén om beslutet att flytta hem från England.

Rådet till unga fotbollsspelare

För Amanda Nildén blev steget till Italien perfekt. Hon kom dit efter en säsong hemma i Sverige. Att vända hem från första utlandsäventyret i  brittiska Brighton (2018-2020) blev en perfekt språngbräda.

Tiden i England var lärorik, men utmanande.

– Det var behagligt att vända hem. Jag flyttade ganska ung, det blev mycket ensamtid och jag kände att jag behövde hitta mig själv lite igen och det kände jag att jag kunde göra på hemmaplan. 

– Ett år hemma gjorde att jag växte mycket både som spelare och person. Jag känner att jag har hittat ett lugn på planen, jag stressar inte upp mig utan känner att jag kan lita på mina kvaliteter. Jag har hittat mig själv som fotbollsspelare och det har gjort att jag kunnat ta stora kliv, förklarar hon sin nya nivå.

 Vad skulle du säga var de stora utmaningarna i England?

– Jag ville ha ett äventyr och testa mina vingar utomlands och fick en bra möjlighet i Brighton. Men man visste inte så mycket. Den engelska fotbollen är tuff och vår tränare var väldigt hård. Det var andra förutsättningar mot vad jag hade varit med om tidigare. Det kom lite som en chock och så hade jag mycket skador.

– Jag fick hjärnskakning och fick ligga i min lägenhet i tre månader i mörka rum. Det var hemskt, jag kunde inte kolla på telefonen utan att få yrsel och huvudvärk.

Båda Amandas far och farfar har spelat i AIK så stödet för hennes satsning har varit initierat. Målmedvetet har hon återhämtat sig och tagit ny sats och har trots sin ringa ålder en stor erfarenhet.

Många unga svenska spelare ser möjligheter att lämna för proffsliv nu, vilket råd skulle du vilja ge till dem?

– Sitt lugnt båten! Tro på dig själv, gör du inte det och tappar dig själv kan du sluta. Men fortsätt kämpa. Det gjorde jag. Det är inte bara fotbollen att tänka på, det är inte alltid en dans på rosor.

Emma Nildén.
Emma Nildén.
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.