Flickvän utreds 32 år efter Donato Bergaminis mystiska död

Donato Bergamini hittades död 18 november 1989.

I åratal har det pratats om självmord.

Nu utreds den tidigare Cosenza-spelarens flickvän för mord.

Donato Bergamini dog den 18 november 1989, runt klockan 19.30. Den första och länge enda versionen av händelsen var att Bergamini kastat sig framför en lastbil.

32 år senare ska nu den enda som verkligen vet vad som hände den kvällen ställas inför rätta. Flickvännen Isabella Interno misstänks för mord och efter flera års utredning inleds nu rättegången, skriver Corriere della Sera.

Donato Bergamini var en 27-årig yttermittfältare som spelade i en rad amatörlag innan han fick chansen i Cosenza. Med Bergamini i spetsen tog sig den italienska klubben upp till Serie B och säsongen 1988/89 var de inte långt ifrån att nå Serie A. Nästa säsong skulle bli hans sista.

Den svartsjuka flickvännen

Under den inledande rättegången var den enda versionen av händelsen den som Donato Bergaminis tidigare flickvän delade med sig av.

Flickvännen, Isabella Interno, och Bergamini hade tidigare samma år gjort slut, men ändå träffats sporadiskt. Hon beskrevs som en svartsjuk flickvän och under rättegången väckte hennes version bara fler frågor.

Isabella Interno påstår att de hade stannat med bilen vid en rastplats för att prata. Bergamini hade sedan sagt åt henne att köra tillbaka bilen. Utan sin rock gick han sedan längs vägen innan han, enligt henne, skrek tillbaka till Isabella:

”Jag lämnar dig mitt hjärta, inte min kropp”, för att sedan kasta sig framför lastbilen.

Men de märken som fanns på kroppen avslöjar något annat.

Obduktionen genomfördes inte förrän 50 dagar efter hans död, men det fanns inga tecken på att kroppen hade dragits bakom lastbilen som föraren påstått. Det var inte heller några ben som var brutna. Det enda tänkbara scenariot man kunde komma fram till var att han redan låg ner när han blev överkörd.

Donato Bergamini
Donato Bergamini

Åklagarens hypotes

I juli 2016 grävdes Bergaminis kropp upp efter att en åklagare återupptagit utredningen. Obducenten slog då fast att Bergamini dog efter ett enormt trauma mot bröstet. Han kan alltså ha blivit kvävd, skriver Corriere della Sera.

Åklagarens hypotes 32 år senare är att kvinnan, som då var 19 år, ville straffa ex-pojkvännen för att han avslutat deras förhållande. Efter att ha drogat och kvävt honom, genomfördes iscensättningen av självmordet, med hjälp av fortfarande anonyma medbrottslingar, skriver Corriere della Sera.

Bergamini-fallet är en historia som är full av lögner, försvinnande av föremål och vändningar i rättssalarna.

Corriere della Sera menar att det är först under de senaste fyra åren efter uppgrävningen av hans kropp som det har hänt något. Tidningen skriver att det beror på att det äntligen är en åklagare som uttalat att Bergamini inte tog sitt eget liv.

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.